navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Obratite pažnju

Ovi simptomi mogu ukazivati na anemiju

Anemija je stanje kod kojeg je smanjen broj eritrocita (crvenih krvnih zrnaca) u krvi.

Objavljeno: 21.02.2024. u 15:44
get url
text
Anemija, umor

Podjednako se javlja kod oba pola, mada češće kod žena kao posljedica menstrualnih ciklusa. Uzroci anemije mogu biti različiti, a često može da bude simptom drugih oboljenja.

Dobro je znati simptome anemije i nedostatka željeza jer im ponekad treba vremena da se razviju. Ovde je nekoliko znakova koji ukazuju na anemiju.

Umor

Ukoliko se osjećate umorno većinu vremena iz nepoznatog razloga, a da pritom imate dovoljno sna i ne umarate se fizički, onda je to jedan od razloga da uradite laboratorijsku analizu kompletne krvne slike.
Blijeda koža

Jedan od znakova anemije može da bude blijeda koža, jer ima manje krvi koja teče kroz krvne sudove.
Bol u grudima

Anemično srce radi prekovremeno kako bi obavljalo dnevne aktivnosti. Ukoliko osjećate bol u grudima nakon blagog trčanja, ne paničite – možda je krivac nedostatak željeza.

Nedostatak vazduha

Ukoliko ste anemični, nivo kiseonika u vašem telu je toliko nizak da možete osjetiti kako na momente ostajete bez daha.

Vrtoglavice

Ponekad je vrtoglavica osjećanje ’"priviđenja’" svjetlosti kada iz sjedećeg položaja naglo ustanete. Važno je znati da su vrtoglavice također simptom mnogih drugih zdravstvenih problema uključujući nizak krvni pritisak, tako da to nije nešto što bi trebalo ignorisati.

Lupanje srca

Pošto se anemija povezuje sa nedovoljnom količinom crvenih krvnih zrnaca, srce mora da pumpa snažnije da bi cirkulisala ista količina krvi kroz tijelo. Bez brige, ovo svakako nije znak da će srce otkazati. Ipak, to nije razlog da ne odete što pre kod ljekara.

Hladne ruke i stopala

Slaba cirkulacija može da dovede do hladnih ruku i stopala. Ukoliko spavate u čarapama i tokom toplog vremena, potrebno je posavjetovati se sa ljekarom.