navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Zdravlje

Ovih pet namirnica su najgore za holesterol, a prečesto su nam na tanjiru

Stručnjaci upozoravaju da hrana može utjecati na nivo holesterola te vas tako izložiti povećanom riziku za potencijalno po život opasna stanja. Kako biste to izbjegli, stručnjaci savjetuju koju hranu trebate izbjegavati ako već imate povišen holesterol, ali otkrivaju i neke druge rizične faktore koji mogu biti čak i važniji za razinu vašeg holesterola nego hrana koju jedete.

Objavljeno: 23.02.2024. u 17:45
get url
text

VEZANI TEKST - Povišen vam je holesterol, imamo rješenje: U prehranu uključite ove namirnice

Punomasno mlijeko i mliječni proizvodi

Punomasni mliječni proizvodi obiluju zasićenim mastima, a to nije dobro za razinu LDL holesterola koji se još naziva i "lošim" holesterolom, piše Gloria.hr

- Zasićene masti mogu smanjiti sposobnost tijela da se očisti od lošeg holesterola. Loš holesterol odlazi u jetru kako bi se dio njega uklonio iz tijela, a zasićene masti utječu na jetru tako što onemogućuju da razgrađuje loš holesterol onako učinkovito kako bi trebala – pojašnjava nutricionistica Beth Auguste.

Dodaje da mliječni proizvodi imaju i nekih dobrobiti za zdravlje pa bi taj problem bilo najbolje riješiti tako da punomasne mliječne proizvode zamijenite onima s niskim udjelom mastim kad god je to moguće.

- Birajte nemasne mliječne proizvode poput jogurta i kefira kako biste smanjili unos zasićenih masti i istovremeno zadržali unos nutrijenata poželjnih za srce, kao što su magnezij, kalcij i vitamin D - savjetuje preventivna kardiologinja Michelle Routhenstein. Uz to, Auguste kaže da možete u jelovnik dodati zdrave nezasićene masnoće tako da nemasni jogurt ili svježi kravlji sir pospete bademima ili chia sjemenkama. 

Crveno meso

Vjerovatno već znate da crveno meso nije dobar izbor za osobe s povišenim holesterolom. Zašto? Crveno meso je bogato zasićenim mastima, a to otežava tijelu razgradnju holesterola. To ne znači da ne biste nikada smjeli jesti crveno meso, nego samo da bi osobe s povišenim holesterolom trebale voditi računa o količini u kojoj će ga konzumirati.

Koža na mesu

Zasićene masti su obilno zastupljene i u koži na mesu, i to na svim vrstama mesa, neovisno o tome radi li se o piletini, puretini, svinjetini ili nekom drugom mesu, upozorava Auguste.

- Birajte nemasne izvore proteina, kao što su perad bez kože, riba, mahunarke (grah, leća, slanutak) i tofu. Ti izvori proteina imaju manji udio zasićenih masti te mogu pomoći u očuvanju mišićne mase i zdravlja srca - kaže Routhenstein.

Visoko procesirana hrana

Sve više je dokaza koji idu u prilog tome da je vjerojatno najbolje u potpunosti izbjegavati procesiranu hranu, smatra Avenatti. Iako je mnogo vrsta hrane procesirano na neki način, minimalno procesirana hrana (poput pakiranih salata ili pakiranog suhog graha) nije ono što je opasno. Visoko procesirana hrana, poput dimljenih kobasica i čipsa, je ono što biste trebali izbjegavati u širokom luku.

Pržena hrana

I prženu hranu bi trebalo izbjegavati ako imate povišen holesterol, smatra Routhenstein. Ona može također sadržavati trans masti koje mogu povisiti razinu lošeg holesterola, a time i vaš rizik za razvoj srčanih bolesti.

To uključuje slatku i slanu prženu hranu, poput pržene piletine, krafna i prženih krompirića. Kako biste provjerili sadrži li hrana koju jedete trans masti, na popisu sastojaka potražite djelomično hidrogenizirana ulja i, nađete li ih, odložite taj proizvod natrag na policu.