navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Izbjegnite kvarenje

Ovo je najveća greška koju pravimo sa zamrzavanjem mljevenog mesa

Od mljevene junetine možete pripremiti razna jela, od ćufti, burgera, pljeskavica, štruce, pite, do odličnih ideja za razne umake i variva.

Objavljeno: 29.12.2023. u 13:37
get url
text

Ako želite uživati u jelu na bazi mljevene junetine, važno je meso znati zamrznuti na odgovarajući način.

Sirova mljevena junetina u frižideru može stajati tek dan ili dva. Ako ne planirate potrošiti svu količinu mesa u tom kratkom periodu, važno ga je zamrznuti.

Jedna od najvećih greški koju možete napraviti kada zamrzavate mljeveno juneće meso je da ga stavljate u zamrzivač koji ne radi dobro.

Da bi se meso dobro zamrznulo i da bi se spriječilo širenje štetnih mikroorganizama u njemu, zamrzivač mora kontinuirano raditi na minus18 stepeni Celzijusa.

Ako niste sigurni radi li vam zamrzivač kako treba, provjerite termometrom.

Prije nego što meso stavite u zamrzivač, podijelite ga na manje porcije, odnosno na onu količinu koja vam je potrebna za jedan obrok. Najgore što možete napraviti jeste odmrznuti meso, uzeti manji dio, a ostatak ponovo zamrznuti.

Svaku porciju mljevenog mesa zamotajte u plastičnu i aluminijsku foliju, a potom u plastičnu vrećicu. Označite datum kada ste meso zamrznuli.

Stručnjaci preporučuju da meso ne držite u frižideru duže od tri do četiri mjeseca. Nakon isteka tog vremena gubi na svojoj kvaliteti i okusu.

U led možete staviti i već termički obrađeno mljeveno meso, primjera radi, bolonjez umak.

Pustite da kuhani umak s mesom dođe na sobnu temperaturu prije nego što ga spakirate u individualne porcije i stavite na zamrzavanje.

A znate li kako je najbolje odmrznuti mljeveno meso?

Zamrznuti komad mesa stavite na tanjir ili u zdjelicu i prebacite u frižider na 24 sata i pustite da se odmrzne do kraja prije nego što ga upotrijebite za željeno jelo.

Meso obavezno stavite na tanjir ili u zdjelicu kako biste spriječili kapanje tekućine iz odmrznutog mesa po drugim namirnicama u frižideru. U toj tekućini mogu se naći štetne stvari koje mogu kontaminirati hranu ako nije dobro termički obrađena i ugroziti vaše zdravlje.