Zato su stručnjaci popisali nekoliko super zdravih namirnica koje bismo trebali unositi češće i u većim količinama. Ako ih ne jedete, pokušajte svake sedmice uključiti jednu novu u svoje obroke i polako obogaćujte svoj jelovnik.
Bobičasto voće
Redovno jedenje bobičastog voća povezuje se s mršavljenje, boljom funkcijom mozga i smanjenim krvnim pritiskom. Istraživanja su pokazala da jedenje samo jedne šoljice borovnica u danu može povisiti razinu dobrog LDL holesterola u našoj krvi. Jagode su bogate vitaminom C i smanjuju rizik od hroničnih stanja, uključujući bolesti srca i raka.
Jaja
Jaja su savršen i pristupačan izvor jako kvalitetnih proteina. Bogata su vitaminima i mineralima. Nedavna istraživanja zaključila su da jedenje jaja u umjerenim količinama ne povisuje holesterol.
Avokado
Šoljica narezanog avokada ima 240 kalorija, 10 grama vlakana i 21 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina E.
Banana
Banane obiluju kalijem i vlaknima, čine nas sitima i pomažu u mršavljenju.
Zeleno lisnato povrće
Malo kalorija, puno vlakana i hrpa nutrijenata, primjerice vitamina C? Sve se to nalazi u zelenom lisnatom povrću. Kelj, špinat i zelena salata odličan su izbor za sve koji žele kontrolirati glad i skinuti kilograme.
Masline
Masline su izvrstan izvor masnih kiselina, uključujući i poznate oleinske kiseline, koje se u velikim količinama nalaze i u maslinovom ulju.
Unos oleinske kiseline povezan je s mnogim zdravstvenim prednostima, uključujući smanjenu upalu i manji rizik od razvoja srčanih bolesti.
Humus
Humus je popularan namaz od slanutka, tahinija, maslinovog ulja, bijelog luka i limunovog soka. Možete ga jesti uz papriku ili krastavac.
Pileća prsa
Piletina je vrlo popularan izbor, a kad se konzumira bez kože, bogata je proteinima, a siromašna zasićenim mastima i holesterolom.
Masna riba
Masnu ribu, losos, tunu, pastrmku, skušu, inćune ili srdele, treba konzumirati kao dio zdrave prehrane najmanje jednom do dva puta sedmično. Masna riba izvrstan je izvor omega-3 masnih kiselina koje su ključne za zdravlje mozga. Riba također predstavlja izvrstan izvor vitamina B12 i joda. Losos je također jedan od rijetkih izvora D vitamina.
Tamna čokolada
Ako nakon večere žudite za slatkim, priuštite si kockicu do dvije tamne čokolade s postotkom kakaa iznad 70 posto.