navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Gotov za pola sata

Ovog vikenda pripremite sočan, ukusan i mirisan preokrenuti kolač sa klementinama

Vrijeme je citrusa. Narandže, mandarine, klementine sada se najviše jedu, ali od ovih citrusa možete pripremiti i ukusne deserte.

Objavljeno: 13.01.2024. u 14:14
get url
text

Ako ste slobodni ovog vikenda i imate više vremena za kuhanje, predlažemo da pripremite sočan, ukusan i mirisan preokrenuti kolač sa klementinama koji je gotov za pola sata. 

Potrebni sastojci: 110 g maslaca, 200 g šećera, dva jaja, 80 g mlijeka, 120 g brašna, dvije kašičice praška za pecivo, dvije kašike maslinovog ulja, korica jednog limuna, jedna kašičica ekstrakta vanilije, smeđi šećer za posipanje, dvije-tri klementine.

Postupak pripreme:

U posudu najprije stavite omekšali maslac ili kokosovo ulje i dobro ga umutite sa šećerom koji ste pomiješali s koricom limuna i klementina. Pretvorite ga u kremu. Dodajte jaje i ekstrakt vanilije i miksajte dok se svi sastojci ne povežu. Dodajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli.

Miješajte sve zajedno špatulom i dobro sjedinite kako ne biste imali grudice.

Kalup za tortu najprije dobro premažite maslinovim uljem pa dno pospite smeđim šećerom i složite tanke kriške klementina. Na to stavite smjesu za biskvit.

Pecite na 200 stepeni Celzijusa 20-ak minuta ili dok ne poprimi boju. Ako niste sigurni je li kolač pečen, provjerite čačkalicom.

Izvadite iz rerne i pustite da se nekoliko minuta ohladi, a zatim nožem lagano otpustite rubove i preokrenite kalup.

Pustite da se ohladi i poslužite.