navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Dobro je znati

Ovu grešku kod tuširanja mnogi prave i zato još teže podnose vrućine

Tokom vrućih ljetnih dana jedva čekamo otići pod hladni tuš, no to i nije baš dobra ideja.

Objavljeno: 17.07.2023. u 08:10
get url
text

Naime, iako vam se čini da je to odličan način da se rashladite, to će vam zapravo dodatno otežati podnošenje visokih temperatura, a ne rashladiti vas.

Kako objašnjavaju naučnici, hladna voda na neprirodan način snižava temperaturu tijela, pa ono nema dovoljno vremena prirodno se suprotstaviti vanjskoj temperaturi.

Površinski receptori kože, ističu naučnici, pomažu da se čak i na temperaturama od plus 35 stepeni Celzijusa osjećamo ugodno.

Ti receptori, koji besprijekorno mjere vanjsku temperaturu, automatski šalju signale organizmu treba li ga rashladiti ili ugrijati.

Ako je vani jako vruće, organizam će pojačati protok krvi kako bi što više topline izašlo iz tijela, pa se tada pojačano znojimo, a površinski sloj znoja na koži tada započinje proces rashlađivanja organizma.

Stoga je puno bolje istuširati se mlakom vodom kako razlika između temperature vode i zraka ne bi bila prevelika, a isto tako ne preporučuje se ni ispijanje pretjerano hladnih napitaka.

Naime, hladno piće trenutno će vas rashladiti, no to može rezultirati stezanjem krvnih žila, pri čemu se smanjuje gubitak topline.

Hladna pića rashlađuju samo gornji dio probavnog sistema i brzo poprimaju temperaturu tijela, zbog čega ne smanjuju temperaturu cijelog organizma. Zbog toga je preporuka piti vodu i pića sobne temperature.

Uz to, pravilo broj jedan u vrućim ljetnim danima je piti puno tekućine i to između dva i po i tri litra vode dnevno.

Najbolje je piti običnu izvorsku vodu, nikako gazirane i zaslađene napitke i alkohol.