I dok hljeb, bijelu rižu, tjesteninu, maslac od kikirikija smijemo jesti i nakon što joj je istekao rok trajanja, stručnjaci nas upozoravaju da sljedeće namirnice nikako ne bismo smjeli konzumirati ako im je datum do kad se trebaju iskoristiti prošao:
Svježi sir
Tvrdi sirevi mogu duže trajati u frižideru jer će se na njima teže stvoriti plijesan i množiti bakterije. Jednom kada se otvore, i takvi sirevi mogu trajati do tri sedmice, prema riječima Akademije za nutricionizam. Ako se na njima pojavi plijesan, nju možete odstraniti i pojesti ostatak sira - ako baš morate.
Kada je riječ o svježim sirevima, morate znati da su oni nešto podložniji nakupljanju bakterija i trebali bi se baciti čim primijetite da se kvare ili kad im je istekao rok trajanja. Opće je pravilo da će se najsvježiji sir i prvi pokvariti, pa možete računati da su jestivi sedmicu.
Salata od krompira
Salata od tune, jaja ili krompira su odličan dom za razvoj bakterija jer su im i izložene. Ako ste prije nekoliko dana pojeli nekoliko kašika salate od krompira, vratili je u frižider i zaboravili ostatak pojesti, prije nego što uzmete novi zalogaj morate znati da, ako su se u njoj stvorile bakterije, postoje velike šanse da ćete se otrovati hranom.
Svježe meso
Kada je u pitanju svježe meso, često se radi i proizvodu na kojem piše do kojeg se dana mora prodati. Šta to znači za vas? Morate ga pojesti do tog dana ili ga odmah spremiti u zamrzivač. Taj natpis "prodati do" prodavaču govori do kada smije stajati na policama, a često se prodaje i po sniženoj cijeni kako bi se sve prodalo do zadanog datuma.
Svježe meso može biti i kontaminirano salmonelom, E coli i ostalim bakterijama, a s tim na umu, važno je da se ono priprema na zadanim temperaturama jer ćete upravo tako u njemu uništite sve bakterije.
Mljeveno meso
Stručnjaci se slažu kako se mljeveno meso mora pojesti ili zamrznuti do dva dana nakon kupovine.
Suhomesnati proizvodi
Svi volimo nareske od mesa, ali ne kupujte ih nikada previše. Ako niste znali, salama od puretine može trajati samo tri do pet dana, prema riječima struke, pa je važno da kupite samo onoliko koliko možete pojesti u tom razdoblju. Takvi proizvodi, ali pakirani, mogu trajati i do dvije sedmice duže od tek narezanih, ali jednom kad otvorite pakiranje, opet ih trebate pojesti u roku od tri do pet dana.
Riba
Riba nije ništa otpornija na bakterije od mesa i treba se konzumirati dan ili dva nakon kupovine. U suprotnom je potrebno dobro ju je omotati i staviti u zamrzivač gdje može trajati duže.
Svježe borovnice
Bez obzira gdje ste ih nabavili, one ne traju dugo. Jagode možete jesti otprilike tri dana nakon kupovine, a borovnice i sedam dana. O kakvom god bobičastom voću da se radi, spremite ih u zamrzivač ako ih ne planirate odmah pojesti.
Zeleno povrće
Odnosi se to i na ono prethodno prano i narezano. Zeleno povrće može na sebi imati Esherihiju coli, pa radi sigurnosti je pametno pojesti ga do datuma označenog na pakiranju.
Umaci iz tegle
Jednom kad ih otvorite, trebalo bi ih što prije potrošiti. Uz to valja imati na umu da kad jedemo često priborom kojim smo već nešto dirali vadimo iste te namaze, a tako samo možemo uzrokovati nastanak još više bakterija.
Senf može trajati i do godine dana u frižideru, namaz od paradajza mjesec dana. No ako primijetite bilo kakve promjene na proizvodu, odmah ga je najbolje baciti.