navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Proširili vokabular

Pandemija i u Zvjezdanim stazama: Koronavirus od sada službena riječ u klingonskom jeziku

Klingonski jezik, izmišljen za potrebe filmskog serijala Zvjezdanih staza, proširio je vokabular s nekoliko riječi povezanih s pandemijom koronavirusa, potvrdio je jedan od njegovih tečnih govornika.

Objavljeno: 07.03.2021. u 10:27
get url
text
Star Trek
Star Trek

- Pandemija je zaokupila i sljedbenike klingonskog jezika - kazao je jezični stručnjak Zvjezdanih staza Lieven L. Litaer, koji je od izumitelja tog jezika, američkog lingvista Marca Okranda, zatražio jezične nadopune za pojmove poput COVID-19, koronavirus, nisam bolestan ili vakcinisanje.

To su zadnje u nizu riječi koje su se pridružile klingonskom jeziku koji sada broji više od 4.000 riječi. Izvorno, klingonski je imao tek 1.800 riječi u trenutku svog nastanka 1985. godine, naveo je Litaer.

Svake se godine dodaju nove riječi.

Litaer, koji sada predaje klingonski online, misli da na svijetu samo 20 do 30 ljudi tečno vlada tim jezikom s mnogo nezgodnih grlenih glasova.

Prema Institutu za klingonski jezik (KLI), do sada je prodano više od 300.000 primjeraka Okrandova Klingonskog rječnika.

Litaer, koji je rođen u Belgiji i živi u Njemačkoj, osvojio je 2019. godine njemačku nagradu za fantastiku zbog prijevoda dječje knjige "Mali princ" Antoinea de Saint-Exuperyja na klingonski.