navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Na njegov rođendan

Pariz u ponedjeljak dobija ulicu nazvanu po Davidu Bowieju

Grad Pariz u ponedjeljak će nazvati ulicu po ikoni rock muzike Davidu Bowieju, u čast pjevaču osam godina nakon njegove smrti, saopćili su zvaničnici.

Objavljeno: 05.01.2024. u 19:55
get url
text
David Bowie
David Bowie

"Rue David Bowie" bit će zvanično otvorena u 13. okrugu francuske prijestolnice na lijevoj obali grada.

Ime nijednog bivšeg dostojanstvenika neće biti potrebno ukloniti kako bi se napravilo mjesta za Bowieja, jer je ulica nedavno napravljena kao dio velikog preuređenja kvarta koji uključuje i modernističku univerzitetsku biblioteku Bibliotheque Francois Mitterrand.

Ulica - duga pedesetak metara - ranije je bila poznata gradskim planerima kao "VoieDZ/13" - radni naslov koji bi se mogao svidjeti samom Bowieju koji je napisao pjesme poput "TVC15" ili "5:15".

Bowie, koji je preminuo 10. januara 2016. od raka jetre, u ponedjeljak bi imao 77 godina.

Bowie se smatra jednim od najutjecajnijih, ali i najprodavanijih muzičara 20. vijeka, ponajviše zahvaljujući svojoj neusporedivoj sposobnosti da se ponovo umjetnički uobliči tokom svoje karijere koja je počela s hit singlom "Space Oddity" 1969. godine.

Njegove znamenite pjesme i albumi uključuju "Ziggy Stardust and the Spiders from Mars" i "Aladdin Sane", te komercijalne hitove "Let's Dance" i "China Girl", kao i sumorna eksperimentalna djela poput "Low", prenosi AFP.