Evo nekoliko prijedloga za supe i čorbe koje ovih dana možete pripremati svojim ukućanima. Ukusne su, zdrave, a ono što je također važno, neće vam trebati ni previše vremena, a ni namrinica, jer ih većinu već imati u frižideru, zamrzivaču i špajzu.
Pileća čorba sa povrćem
Potrebni sastojci: cijelo pile teško oko 1,2 kg, 2 grančice celera, 2 mrkve, 2 korijena peršuna, 2 glavice luka, 1 prasa, 1 grančica majčine dušice, 2 lovorova lista, so, mljeveni i biber u zrnu.
Postupak pripreme:
Očistite mrkvu, luk, korijen peršuna i prasu, pa narežite na veće komade. Isjeckajte grančice celera. Operite pile i stavite u šerpu. Dodajte iseckano povrće, celer, nekoliko zrna bibera, majčinu dušicu i lovorov list, prelijte hladno vodom, poklopite i kuhajte na umjerenoj temperaturi dok se meso ne raskuha (oko dva sata).
Povremeno uklonite pjenu sa površine. Potom izvadite pile, sačekajte da se ohladi, pa uklonite kosti i kožicu, a meso iskidajte na komadiće.
Dio mesa vratite u čorbu (ostatak iskoristite za pilav ili pileću salatu), posolite, pobiberite i poslužite.
Domaća teleća supa
Potrebni sastojci: dvije mrkve, korijen i list peršuna, glavica luka, kašika vegete, kašičica šećera, kašičica soli, komad telećeg mesa sa kostima.
Postupak pripreme:
Meso operate i stavite u dublji lonac. Dodajte vegetu, dolijte vodu i pustite da prokuha.
Nakon što prokuha smanjite temperaturu i kašikom skinite pjenu.
Potom dodajte sitno isjeckano povrće, peršun i korijen peršuna.
Dodajte so i šećer i ostavite da opet prokuha, pa smanjite temperaturu da supa lagano vri.
Supu na ovaj način kuhajte oko dva sata. Nakon toga procijediti, ako je potrebno dosolite, vratiti mrkvu i opet stavite na ringlu da prokuha, pa dodajte reznace za supu ili knedle.
Ukoliko želite, usitnite meso i stavite ga u supu, poslužite odvojeno ili ga iskoristite za neko drugo jelo.
Supa od tikve i đumbira
Potrebni sastojci: 2 kašike maslinovog ulja,1 muškatna tikva srednje veličine, oguljena, očišćena od sjemenki i isječena na kockice, 2 paradajza srednje veličine, oguljena i isjeckana na komadiće, 2 - 3 mrkve, očišćene i nasjeckane na kolutiće, pola glavice nasjeckanog luka, 4 česna izgnječenog bijelog luka, 4 šolje (od 250 ml) povrtne supe, 1 kašičica svježe nairendanog đumbira, malo kurkume, so i biber.
Postupak pripreme:
U šerpi na ulju dinstajte crni i bijeli luk na srednjoj temperaturi miješajući povremeno.
Ubacite svo isjeckano povrće i prelijte sa četiri šolje povrtne supe. Ostavite da prokuha.
Smanjite temperaturu na najmanje i ostavite da supa lagano krčka dok svi sastojci ne omekašaju – 20 do 30 minuta. Promiješajte povremeno.
Sklonite sa ringle, pa štapnim mikserom lagano izmiksajte sve sastojke.
Dodajte đumbir, kurkumu, so i biber, pa supu kuhajte još 10 minuta da se svi ukusi sjedine.
Poslužite toplo samo stalno ili sa malo gušćim jogurtom.
Supa od crnog i bijelog luka
Potrebni sastojci: 4 glavice luka, 2 česna bijelog luka, 3 kašike brašna, 1 l goveđe supe, 4 kašike maslinovog ulja, 20 g maslaca, 2 lovorova lista, pola vezice peršuna, so, biber.
Postupak pripreme:
Očistite i sitno isjeckajte crni i bijeli luk.
U šerpi zagrijte maslac i ulje na srednjoj temperaturi, dodajte isjeckani luk i dinstajte dok blago ne porumeni. Potom pospite brašnom, promiješajte, pa prelijte goveđom supom.
Dodajte lovorov list i kuhajte oko 30 minuta.
Na kraju posolite i pobiberite, umiješajte sitno sjeckani peršun i poslužite uz prepečeni hljeb.
Krem-čorba od paradajza
Potrebni sastojci: 550 g isjeckanog paradajza iz konzerve, 1 glavica luka, 1 česno bijelog luka, 2 kašike brašna, 7 dcl pileće supe, 2 grančice celera, 2 grančice bosiljka, 2,5 dcl pavlake ili vrhnja za kuhanje, 60 g maslaca, pola kašike šećera, so i biber.
Postupak pripreme:
U šerpi rastopite maslac na umjerenoj temperaturi, pa dodajte sitno isjeckani crni i bijeli luk i pržite tri do pet minuta.
Zatim umiješajte brašno, pržite oko 60 sekundi stalno miješajući. Prelijte supom, dodajte paradajz, pola kašike šećera i sjeckani celer.
Posolite i pobiberite i ostavite da krčka na umjerenoj temperaturi oko 90 minuta.
Pred kraj umiješajte pavlaku ili vrhnje za kuhanje, pa kuhajte još 15 minuta, izmiksajte i poslužite.