navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Koronavirus

Pfizer-BioNTech počinje kliničku studiju o vakcini na bazi omikron varijante

Kompanija BioNTech, koju su osnovali imigranti iz Republike Turkiye u Njemačkoj, i njen američki partner Pfizer u utorak su najavili početak kliničke studije "da bi se procijenila sigurnosna podnošljivost i imunogenost kandidata za vakcinu baziranog na omikronu".

Objavljeno: 25.01.2022. u 14:52
get url
text

Dvije kompanije saopštenjem su najavile pokretanje kliničke studije navodeći da će se ona provoditi na "zdravim odraslim osobama starosti od 18 do 55 godina".

Napominjući da će studija imati "tri grupe koje ispituju različite režime trenutne Pfizer-BioNTech vakcine protiv COVID-19 ili vakcine bazirane na omikronu", u saopštenju se navodi da je studija dio "napora za rješavanje problema omikrona i utvrđivanje potencijalnih potreba za vakcine bazirane na varijantama koronavirusa".

"Iako trenutna istraživanja i podaci pokazuju da buster doze i dalje pružaju visok nivo zaštite od teških bolesti i hospitalizacija, prepoznajemo potrebu da budemo spremni u slučaju da ova zaštita s vremenom oslabi, da potencijalno pomognemo u rješavanju omikrona i novih varijanti u budućnosti", navela je Kathrin Jansen, viša potpredsjednica i šef istraživanja i razvoja vakcina u Pfizeru.

Ugur Sahin, izvršni direktor i koosnivač BioNTech-a, rekao je da vakcine i dalje pružaju snažnu zaštitu od teških bolesti i u varijanti omikron, ali da novi podaci ukazuju da zaštita od infekcije i blage do umjerene bolesti nestaje brže nego je uočeno s prethodnim varijantama.

"Ova studija dio je našeg naučno zasnovanog pristupa razvoju vakcine baziranoj na varijanti koja postiže sličan nivo zaštite od omikrona kao što je to bilo s ranijim varijantama, ali s dužim trajanjem zaštite", dodao je on.

BioNTech/Pfizer vakcine bile su prve protiv COVID-19 koje je Evropska unija odobrila u decembru 2020. godine. Za razliku od tradicionalnih vakcina, BioNTech/Pfizer ne sadrži sam virus