navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Pogledajte

Pitate se zašto je hrana u restoranima uvijek ukusnija nego kod kuće: Kuhar otkrio nekoliko trikova

Jeste li se ikada zapitali zašto je hrana u restoranima uvijek finija od one koju pripremimo kod kuće?

Objavljeno: 09.03.2024. u 12:20
get url
text

Meso je uvijek sočnije, povrće ima bolji okus i sve je puno bolje.

Jedan chef na svom TikToku otkrio je nekoliko trikova uz koje i vi kod kuće možete napraviti tako finu hranu.

Kuhar Evan Martin na TikToku je snimio cijeli serijal videa u kojima pokazuje kako chefovi u restoranima tačno pripremaju hranu da svaki put bude toliko sočna, a u nastavku pogledajte nekoliko trikova:

Za bolji okus povrća

 

@theflavors

Cooking basics episode 2 beurre fondue

♬ Solas X Interstellar - Gabriel Albuquerqüe

Otkrio je kako u restoranima pripremaju povrće da bi bilo što ukusnije. Otkrio je da prave beurre fondue, koji se inače pravi od maslaca i vode, no oni ga prave tako da na tavi otope malo maslaca, dodaju odabrano povrće, a umjesto vode koriste malo pilećeg temeljca, koji će jelu dati bolji okus od vode.

Umak za svako meso

 

@theflavors

Velouté. This is episode 10 of cooking basics. How to make Velouté.

♬ funky house - Close-Wu

Za bolji okus mesa, a posebno piletine, u restoranima obično pripremaju razne umake, a ovaj chef posebno ističe velouté umak. On je jedan od pet osnovnih umaka francuske kuhinje, a priprema se tako da se otopljenom maslacu doda malo brašna i pilećeg temeljca.

To se sve zajedno dobro promiješa i začini začinima po želji, a ovaj chef najviše voli koristiti majčinu dušicu i peršun.

Doda se malo soli i bibera i, kada umak bude kuhan i gust, prelije se preko mesa po želji, a najbolje funkcionira uz meso peradi.

Sočnija piletina

 

@theflavors

Brining this is episode 14 of cooking basics

♬ Sunset in Calabasas - Adrian

Ako ste se ikada pitali kako u restoranu naprave tako sočnu piletinu, ovaj TikTok chef dao je odgovor i na to pitanje, a tajna se krije u salamuri.
Piletina se prvo dobro nasoli, a zatim se stavi u salamuru.

Ako pečete cijelo pile, trebat će vam veliki lonac, 70 g soli i jedan litar vode, a ovaj chef, osim vode i soli, u salamuru stavlja i crni biber, bijeli luk, malo majčine dušice, malo šećera i puno leda, pa zatim u tu otopinu uroni piletinu prije pečenja.