navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Sarajevo Film Festival

Počasno Srce Sarajeva bit će uručeno Marku Cousinsu

Kao priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, reditelju i piscu Marku Cousinsu bit će uručeno Počasno Srce Sarajeva 29. Sarajevo Film Festivala.

Objavljeno: 16.05.2023. u 11:46
get url
text

Ovo neće biti njegov prvi susret s gradom – njegov prvi dolazak u Sarajevo bio je za vrijeme opsade grada, sredinom 1990-ih. Zajedno s predstavnicima Međunarodnog filmskog festivala Edinburgh posjetio je kino Obala Art Centar, gdje su u znak podrške građanima Sarajeva u opkoljenom gradu prikazivali filmove. To je kino bilo kolijevka Sarajevo Film Festivala.

- Donijeti filmove s Međunarodnog filmskog festivala u Edinburghu u Sarajevo tokom njegove opsade, pokazalo mi je zašto su filmovi važni. Većina onoga što sam od tada uradio, bilo je pod utjecajem tih strašnih, inspirativnih sedmica 1994. godine. Povratak u Sarajevo, po prvi put nakon 29 godina, u meni će probuditi bujicu emocija. Počasno Srce Sarajeva u mom će domu imati počasno mjesto i podsjećati me na potrebu da rizikujem, da djelujem u solidarnosti. Još uvijek mogu učiti od mladića koji sam nekada bio, a još više od pionira u Sarajevu koji su shvatili da filmovi nisu samo zabava, nego ključni dio naših života. Tako sam zahvalan - rekao je Mark Cousins.

Mark Cousins je škotsko-irski redatelj. Njegove teme su inspirativna moć kinematografije, gradova, šetnja, djetinjstvo, arhiva i obnova. Na početku svoje karijere snimao je TV dokumentarce o djetinjstvu, neonacizmu i Mihailu Gorbačovu. Njegova prva knjiga bila je "Imagining Reality: The Faber Book of Documentary" (koju
je Times Literary Supplement nazvao neophodnom).

Cousinsov prvi dugometražni dokumentarac, "The First Movie", koji govori o djeci u Iračkom Kurdistanu, osvojio je nagradu Prix Italia. Film je inspirisan odrastanjem tokom nemira u Sjevernoj Irskoj i njegovim strastvenim zanimanjem za ulogu koju film može imati u životima djece.

London Times je njegovu sljedeću knjigu, "The Story of Film&", nazvao daleko najboljom knjigom o kinematografiji koju smo pročitali. Film "The Story of Film:
Odyssey" u trajanju od 930 minuta, prikazan je na nekim od najpoznatijih međunarodnih filmskih festivala i u kinima širom svijeta. Uz to što je Michael Moore
filmu dodijelio Stanley Kubrick nagradu, bio je nominovan za BAFTA nagradu u Škotskoj, osvojio Peabody nagradu i mnoge druge. Desetljeće kasnije, režirao je
nastavak filma: "The Story of Film: A New Generation".

"What is this Film Called Love", objavljen je u 20 zemalja, predstavljen na ICA-u u Londonu i nominiran za najbolju režiju od strane BAFTA-e Škotske. PJ Harvey ga je nazvala "otkrivajućim i inspirativnim", a rock bend Maximo Park napisao je pjesmu inspirisanu njim.

Godine 2013. završio je "Here be Dragons", film o izuzetno važnoj ulozi filmskih arhiva, posebno u Albaniji. Film je osvojio Grand Prix na Filmskom festivalu u Rumuniji. Iste godine snimio je "A Story of Children and Film", uvršten u službenu selekciju filmskog festivala u Cannesu.

Njegov sljedeći film, "Life May be", koji je režirao s iranskom redateljicom Maniom Akbari, hvaljen je zbog svog feminističkog i inovativnog pristupa te nazvan "transcendentnim i izuzetno osjetljivim". Film je osvojio nagradu Don Quijote.

U kontekstu uručenja priznanja Počasno Srce Sarajeva Marku Cousinsu, u sklopu programa "Suočavanje s prošlošću" Sarajevo Film Festivala bit će upriličena posebna projekcija njegovog filma "March on Rome".

Sarajevo Film Festival bit će održan od 11. do 18. avgusta.