navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
SFF

Počasno Srce Sarajeva Charlieju Kaufmanu

Dobitnik Počasnog Srca Sarajeva 29. Sarajevo Film Festivala (SFF) je američki scenarist, reditelj i producent, dobitnik Oscara Charlie Kaufman, a priznanje će mu biti dodijeljeno za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. 

Objavljeno: 31.07.2023. u 12:39
get url
text

U sklopu festivalskog programa Open Air bit će upriličena projekcija Oscarom nagrađenog filma Adaptacija. Spikea Jonzea, za koji Kaufman potpisuje scenarij, a u kojem su uloge ostvarili Nicolas Cage, Meryl Streep, Chris Cooper, Tilda Swinton i Jay Tavare. 

- Radujemo se što ćemo ponovo, nakon 15 godina, na Sarajevo Film Festivalu ugostiti jednog od najznačajnijih svjetskih scenarista i reditelja i odati mu priznanje za njegov rad i posvećenost filmskoj umjetnosti. Charlie Kaufman je po svemu poseban filmaš čiji nas filmovi sa puno humora potiču na ozbiljno razmišljanje o ljudskom postojanju - izjavio je direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović, saopćio je SFF. 

Sarajevo Film Festival Kaufmana je ugostio u svom 14. izdanju te festivalskoj publici 2008. godine predstavio njegov rediteljski debi Synecdohe, New York. 

Scenaristička karijera Charlieja Kaufmana započela je na kultnom klasičnom sitcomu Get a Life iz ranih 1990-ih, a najveći dio 1990-ih proveo je radeći komedije i skečeve na televiziji prije nego što je prešao u filmsku industriju. Za svoj revolucionarni scenarij iz 1999. godine Biti John Malkovich, nominovan je za nagradu Američkog udruženja pisaca, Oscara i Zlatni globus te osvojio nagradu Independent Spirit za najbolji prvi filmski scenarij. 

Kaufmanov scenarij iz 2001. godine, Human Nature, predstavlja početak zajedničkog rada sa nadrealističkim rediteljem Michelom Gondryjem. 

Kaufman je 2002. godine napisao scenarije za dvije visoko cijenjene filmske adaptacije: Confessions of a Dangerous Mind, zasnovan na istoimenoj neautorizovanoj autobiografiji Chucka Barrisa, i za meta-komediju Adaptacija., koja govori o Kaufmanovim vlastitim borbama sa scenarijem za filmsku adaptaciju hvaljenog romana "The Orchid Thief" Susan Orlean. Adaptacija. je Kaufmanu donijela drugu nagradu Američkog udruženja pisaca i drugog Oscara. 

Drugi put sarađuje sa Michelom Gondryjem na filmu Eternal Sunshine of the Spotless Mind iz 2004. godine, za koji je Kaufman ponovo dobio nagradu Američkog udruženja pisaca i Oscara za najbolji originalni scenarij. Godine 2008. dobio je drugu nagradu Independent Spirit, ovaj put za režiju postmoderne psihološke drame Synecdoche, New York. 

Osvojio je priznanje i za režiju stop-motion animiranog filma za odrasle Anomalisa, koji je nominovan za najbolji animirani film za nagrade Oscar, Zlatni globus i Annie. Njegov najnoviji dugometražni igrani film je nadrealistični triler iz 2020. godine I'm Thinking of Ending Things, zasnovan na romanu Iaina Reida. Godine 2020. objavio je i svoj prvi roman "Antkind". 

Charlie Kaufman je istinski vizionar, a njegovo filmsko naslijeđe je neosporno s obzirom na to da je film Biti John Malkovich uvršten na 74. mjesto WGA-ove liste 101 najbolji scenarij svih vremena, a filmovi Adaptacija. i Eternal Sunshine of the Spotless Mind nalaze se na WGA-ovoj listi 101 najbolji scenarij 21. vijeka. 

Sarajevo Film Festival bit će održan od 11. do 18. augusta 2023. godine.