navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Sarajevo Film Festival

Počasno Srce Sarajeva Paulu Josephu Schraderu

U znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, američkom reditelju i scenaristu Paulu Josephu Schraderu bit će uručeno Počasno Srce Sarajeva 28. Sarajevo Film Festivala.

Objavljeno: 13.07.2022. u 21:19
get url
text

Počasno Srce Sarajeva Schraderu će biti uručeno 13. augusta u Ljetnom kinu Coca-Cola. Nakon toga će uslijediti specijalna projekcija filma "Kockar", sa Oscarom Isaacom i Tiffany Haddish u glavnim ulogama.

Paul Joseph Schrader rođen je 1946. godine. Diplomirao je na koledžu Calvin, a magistrirao na filmskoj školi UCLA dok je radio kao filmski kritičar i pisao knjigu "Transcendentni stil na filmu". Naknadno je pristupio AFI-u. Napisao je scenarije i režirao više od trideset filmova, uključujući četiri saradnje s Martinom Scorsesejem, od kojih je prvi film, "Taksist", osvojio Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Cannesu 1976. godine. Svoj prvi film, "Blue Collar", režirao je 1978. godine, po scenariju koji je napisao s bratom. Kasnije iste godine, Schrader je pisao scenarije i režirao "Hardcore", "Američki žigolo", "Ljudi mačke", "Mishima" i "Grad zločina".

Schrader je 2019. godine nominiran za Oscara za najbolji originalni scenarij za film "Prvi reformirani", koji je i režirao. "Kockar", film za koji je nedavno napisao scenarij i režirao ga, premijerno je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji 2021. godine i osvojio je brojne nagrade i priznanja.

Schrader će na 28. Sarajevo Film Festivalu održati Masterclass 13. augusta u 11 sati, čime će zvanično biti otvoren ovogodišnji program Talents Sarajevo. Razgovor će moderirati selektorica i rediteljica Bianca Lucas.

Ovogodišnji, 28. Sarajevo Film Festival bit će održan od 12. do 19. augusta.