navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Svima dostupne

Podižu nivo serotonina: Ove namirnice učinit će vas sretnima

Na podizanje raspoloženja i poticanje osjećaja sreće utječu različiti faktori, uključujući i hranu koju jedemo. Da, mnogi od nas su sretni nakon što pojedu obrok, ali postoje posebne namirnice koje utječu na podizanje hormona sreće i automatski se osjećamo bolje. To su namirnice koje se ionako često konzumiraju, pa vam ih neće biti problem možda jesti još i više nego prije.

Objavljeno: 30.01.2024. u 07:57
get url
text

Tamna čokolada

Činjenica da nas čokolada čini sretnima možda neće iznenaditi nikoga, ali tamna čokolada posebno podiže raspoloženje. Uživanje u ovoj poslastici može potaknuti oslobađanje endorfina, prirodnih podizača raspoloženja u tijelu. Osim toga, tamna čokolada sadrži spojeve koji povećavaju razinu serotonina, pridonoseći osjećaju sreće, piše Healshot.

Masna riba

Masne ribe poput lososa i pastrve bogate su omega-3 masnim kiselinama koje povećavaju nivo serotonina i dopamina. Povećavanje nivoa ovih hormona pomaže u promicanju općenito boljeg raspoloženja. Zdrave masti u ovim ukusnim ribama važne su za optimalan rad mozga.

Banane

Banane su prepune dobrih i hranjivih tvari, poput triptofana i aminokiselina, koje utječu na podizanje nivoa serotonina. Zahvaljujući ovim dobrobitima, banane mogu poboljšati raspoloženje, pa čak i umanjiti simptome depresije. 

Bobičasto voće

Bobičasto voće bogato je antioksidansima koji se bore protiv oksidativnog stresa i upale, što u konačnici može doprinijeti promjeni raspoloženja na bolje. Osim antioksidansa, sadrže i vitamin C koji podupire proizvodnju dopamina. 

Probiotici

Ponekad ne razmišljamo koliko zdravlje crijeva može utjecati na raspoloženje. Hrana bogata probioticima, poput jogurta i fermentirane hrane, utječe na poboljšani rad i zdravlje crijeva, što može utjecati na bolje raspoloženje i sreću. 

Lisnato zeleno povrće

Špinat, kelj, blitva i drugo lisnato povrće sadrže folat, vitamin B ključan za sintezu serotonina i dopamina, koji izravno utječu na poboljšanje raspoloženja i osjećaj sreće. Česta konzumacija zelenog lisnatog povrća može utjecati i na smanjenje nivoa stresa.

Orašasti plodovi i sjemenke

Orašasti plodovi i sjemenke, poput badema, oraha i sjemenki suncokreta, prepuni su esencijalnih nutrijenata. Poznati su po tome što sadrže magnezij, mineral koji podržava proizvodnju dopamina.