navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Obratite pažnju

Posebno opasan za žene iznad 50 godina: Ovaj sastojak iz hrane dodaje kilograme

Po prvi put u nauci pojavila se sumnja da bi mokraćna kiselina, odnosno njen povišeni nivo u tijelu mogao biti uzrok pretilosti koja se poput epidemije širi svijetom.

Objavljeno: 26.09.2023. u 07:50
get url
text

Dr. David Perlmutter ukazuje da je taj nivo kod žena porastao za čak 71 posto u proteklih stotinu godina i tvrdi da je povezan s brojnim zdravstvenim problemima, piše Yahoo.com.

- Što je veći nivo mokraćne kiseline, to je deblji struk i veći indeks tjelesne težine kod osobe - tvrdi dr. Perlmutter.

Naglašava da su žene u menopauzi pod puno većim rizikom jer ih prije toga štiti estrogen. Glavni razlog za ovo ogromno povećanje je, prema nalazima dr. Perlmuttera, korištenje rafinirane fruktoze u prehrani.

- Nije riječ o prirodnoj fruktozi koja se nalazi u voću - kaže on, nego o fruktoznom sirupu koji se dobija iz kukuruza i danas se masovno koristi u proizvodnji sokova i druge hrane. Znali smo da je rafinirana fruktoza prijetnja našem metaboličkom zdravlju, ali nismo znali zašto sve do sada - pojasnio je ljekar.

Tvrdi da je lako utvrditi je li povećanje mokraćne kiseline odgovorno za pretilost osobe.

Metabolički problemi, prema njegovim nalazima, počinju kada nivo mokraćne kiseline poraste na 5,5 mg/dl. Promijeni li se prehrana i izbaci iz jelovnika rafinirana fruktoza, taj se nivo može smanjiti za 10 posto u samo tri sedmice.

Njegovi pacijenti su u istom razdoblju uspjeli izgubiti i do sedam kilograma.