I kako reći "DA" kada ste se toliko trudili zadnjih dana, sedmica, pa i mjesece da ne uprskate svoj režim.
No, mora li biti baš tako? Ne mora, ima toliko načina da se zasladimo, a ne prekršimo pravila zdrave prehrane.
Jedan od njih je bezbroj zdravijih varijanti pripreme poznatog nam kolača od sira.
Recepti koji slijede bazirani su na zamjenama tradicionalnih sastojaka onim nutritivno bogatijim kao i poredani po količini ugljikohidrata koje sadrže, pa vjerujemo da će, s obzirom na trenutni režim u kojem se nalazite, svako naći nešto za sebe.
Napomena: kao izvor masnoće umjesto maslaca možete koristiti i kokosovo ulje ili neko drugo ulje ili maslac po želji. Također, proteinski prašak može biti koristan dodatak u kremi za one koji ga koriste.
Voćni cheesecake
Potrebni sastojci za podlogu: 120 g zobenih keksa (Grancereale ili homemade zobeni keksi), 2 kašike sitnih zobenih pahuljica, 50 g maslaca.
Krema: 500 g svježeg sira, 1 čvrsti jogurt, 3 jaja, 3 kašike meda, 3 kašike limunovog soka.
Preljev: 2 kašike limunovog soka, 2 šoljice (200 g) borovnica, zaslađivač po potrebi.
Postupak pripreme:
Rernu zagrijte na 180 stepeni. Papirom za pečenje prekrijte dno manjeg kalupa za torte (do 24 cm).
Kekse sameljite u sitne mrvice te ih pomiješajte sa zobenim pahuljicama i rastopljenim maslacem.
Smjesu istresite na dno pripremljenog kalupa, poravnajte je čvrsto pritišćući prstima i odložite na stranu.
Svježi sir smiksajte u glatku masu te mu dodajte jogurt, 1 cijelo jaje, 2 žumanca, med i limunov sok. Kratko miksajte dok smjesa ne postane glatka i jednolična. U drugoj posudi umutite 2 bjelanca u čvrsti snijeg te ih pažljivo umiješajte u mješavinu sira.
Smjesu prelijte u kalup za pečenje preko osnove od keksa i pahuljica i pecite 30 minuta nakon čega ćete kolač prekriti aluminijskom folijom i smanjiti temperaturu na 160 stepeni. Pecite još sat, odnosno dok se kolač ne stvrdne u sredini.
Isključite rernu i ostavite da se kolač hladi 30 minuta u rerni sa lagano odškrinutim vratima da spriječite raspucavanje kolača. Kad se kolač potpuno ohladi stavite ga u frižider da se dodatno ohladi i očvrsne prije posluživanja.
Nožem lagano odvojite kolač od zidova kalupa, kalup otvorite i izvadite kolač.
Za preljev, 1 šoljicu borovnica i kašiku meda kuhajte na srednjoj toplini šest do osam minuta. Dok je još vruće, procijedite borovnice i ostavite sok.
Preostalu šoljicu borovnica i sok od limuna pomiješajte. Umiješajte u sok od borovnica. Neposredno prije posluživanja, kolač ukrasite preljevom.
Savjet: umjesto borovnica poslužite se višnjama, jagodama, malinama, šumskim voćem, brusnicama ili nekim drugim voćem po želji.
Slatki užitak
Potrebni sastojci za podlogu: 60 g mljevenih badema, 60 g mljevenih oraha, 50 g kokosovog brašna, 2 kašike kakaa u prahu, 50 g maslaca, otopljenog.
Krema: 500 g svježeg sira, 200 g slatkog vrhnja, pola šoljice maslaca od kikirikija (100 g), 1 kašika ekstrakta vanilije, 1 kašika limunovog soka
Preljev: 50 g tamne čokolade, 1 kašika maslaca od kikirikija.
Postupak pripreme:
Rernu zagrijte na 190 stepeni.
U manjoj posudi napravite smjesu od mljevenih oraha, badema, kokosovog brašna, kakaa i otopljenog maslaca te je dobro utisnite u namašćeni kalup za torte veličine 24 cm.
Pecite 8-10 minuta nakon čega ćete ostaviti da se malo ohladi.
Za to vrijeme u većoj posudi dobro umiješajte slatko vrhnje i vaniliju, dok u drugoj posebno trebate umutiti svježi sir, maslac od kikirikija, limunov sok i količinu stevie po ukusu.
Polagano umiješajte slatko vrhnje u smjesu od svježeg sira, promiješajte te nanesite na ohlađenu podlogu.
Kolač stavite u frižider da se dobro ohladi, najbolje preko noći.
Ukrasite ga preljevom od tamne čokolade i maslaca od kikirikija.
Lagani cheesecake
Potrebni sastojci: 500 g svježeg sira, 3 jaja, 200 ml kiselog vrhnja, kašičica ekstrakta vanilije, zaslađivač po ukusu (stevija).
Postupak pripreme:
Rernu zagrijte na 190 stepeni.
Svježi sir dobro smiksajte do glatke smjese. Dodajte jaja, kiselo vrhnje, ekstrakt vanilije i steviju i miksajte dok se smjesa ne sjedini.
Kalup namastite i u njega ulijte smjesu. Pecite 45 minuta do sat, dok se kolač ne učvrsti u sredini.
Ostavite ga neka se hladi u rerni lagano odškrinutih vrata, ohladite dodatno u frižideru te poslužite tako ili preljevom po želji.