navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Postoje zdravije alternative

Povezuju se s visokim pritiskom, tumorima, masnom jetrom i srčanim bolestima: 10 najgorih namirnica koje možemo pojesti

AUTOR: Jutarnji list
Objavljeno: 31.10.2024. u 09:41
get url
text
Postoje određene namirnice koje, ako se prekomjerno konzumiraju, mogu imati štetne učinke na zdravlje. Prepoznavanje namirnica koje je najbolje ograničiti ključno je za održavanje dobro zaokruženog i zdravstveno osviještenog pristupa prehrani.
Prerađeno meso
Prerađeno meso poput hrenovki i narezaka puno kalorija, soli i hemikalija koje mogu oštetiti jetru, ali i povisiti holesterol i krvni pritisak, što dovodi do srčanih bolesti. Osim toga, postoje istraživanja koja povezuju prerađeno meso s rakom, zbog čega su od Svjetske zdravstvene organizacije dobili klasifikaciju kancerogenih.
Gazirani sokovi
Gazirani sokovi poznati su po svom doprinosu debljanju, pretilosti, karijesima i drugim problemima. Visok sadržaj šećera u gaziranim pićima može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, a iako se dijetalna gazirana pića mogu činiti zdravijom opcijom, savjetuje se smanjenje ukupne potrošnje gaziranih pića.
Bijeli hljeb
Bijelom hljebu, napravljenom od rafiniranog brašna, nedostaju esencijalne hranjive tvari i vlakna, što uzrokuje skokove šećera u krvi što može dovesti do debljanja i inzulinske rezistencije. Iako ga treba izbjegavati, potpuno izbjegavanje hljeba ponekad može dovesti do prekomjerne konzumacije druge hrane.
Pomfrit
Pomfrit je popularan comfort food, ali se obično prži u dubokim nezdravim uljima i začinjava s puno soli, što pridonosi pretilosti i srčanim bolestima. Redovna konzumacija ovih krompirića može imati dugoročne negativne učinke na zdravlje.
Fast food burgeri
Fast food burgeri bogati su zasićenim mastima, soli i šećerima, mogu pridonijeti hroničnim zdravstvenim problemima poput dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.
Krofne
Krofne su napravljene od rafiniranih sastojaka i pržene u nezdravim uljima, što dovodi do visokog udjela šećera i minimalne nutritivne vrijednosti. Sadržaj šećera u jednoj krofni je jako visok, a tako nešto može uzrokovati značajne fluktuacije šećera u krvi.
Topljeni ultraprerađen sir
Topljeni sirevi, uključujući nacho sir i prethodno narezane sorte, često su prepuni nezdravih masti, natrija i umjetnih dodataka. Ovi sastojci mogu negativno utjecati na krvni pritisak i nivo holesterola.
Čips
Čips od krompira izvrstan je primjer praznih kalorija - s visokim udjelom masti i niskom nutritivnom vrijednošću.
Prerađene grickalice
Prerađene grickalice poput krekera, pereca i kolačića nekada baš dobro dođu, ali često su prepune nezdravih masti, šećera i umjetnih sastojaka. Mogu pridonijeti prekomjernom unosu kalorija i loše su nutritivne kvalitete.
Alkohol
Alkohol je posebno opasan i zbog svog kalorijskog sadržaja i potencijalnih zdravstvenih rizika. Prekomjerna konzumacija može dovesti do visokog krvnog pritiska, bolesti srca i drugih ozbiljnih stanja, piše Jutarnji.hr
search icon
prikaži komentare (0)