navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Prehrana i zdravlje

Povišen vam je holesterol, imamo rješenje: U prehranu uključite ove namirnice

Imate povišen holesterol, znajte da postoje namirnice koje mogu utjecati na njegovu kontrolu, navode stručnjaci, piše health.harvard.

Objavljeno: 20.02.2023. u 09:32
get url
text

Uzroci povišenog holesterola u krvi mogu biti brojni – primjera radi, konzumiranje previše hrane s visokim udjelom holesterola, zasićenih masti i transmasti može povećati rizik od razvoja visokog holesterola.

Prekomjerna tjelesna masa i pretilost također mogu povećati rizik.

Ostali faktori načina života, koji mogu doprinijeti visokom holesterolu su neaktivnost i pušenje, ali i genetika.

Namirnice će različito utjecati na holesterol, neke će nuditi vlakna, a neki zdrave masnoće koje će direktno utjecati na snižavanje nivoa holesterola.

Evo šta odabrati:

Zob: Jednostavan prvi korak je upravo konzumacija ove namirnice. Osim što obiluje proteinima važnim za proizvodnju tjelesne energije, zob je odličan izvor “dobrih” ugljikohidrata koji pomažu uravnotežiti nivo šećera u krvi. Tu su i vlakna koja će sniziti loš holesterol. Možete obroku dodati bananu.

Ječam: Kao i zob, ova je namirnica odlična za prevenciju bolesti kardiovaskularnog sistema, većinom radi količine vlakana koje nude.

Grahorice: Prepune topivih vlakana, duže se probavljaju, što znači da ćete dugo biti siti, pa je to odlična namirnica za sve koji su na dijeti. Puno je načina na koje ih možete pripremiti pa se poigrajte receptima.

Patlidžan i bamija: Ove su namirnice odličan izvor topivih vlakana, a ne sadrže puno kalorija, pa ih jedite što češće.

Orašasti plodovi: Bademi, orasi i ostali orašasti plodovi su odličan način za snižavanje LDL "lošeg" holesterola, a nude i dodatne nutrijente koji mogu štiti zdravlje srca. Možete ih dodati raznim obrocima ili grickati kada ste gladni.

Jabuke, grožđe i citrusno voće: Ovo voće puno je pektina, vrste topivih vlakana koji će utjecati na snižavanje povišenog holesterola.

Soja: Ako jedete soju ili namirnice koje se od nje pripremaju, morate znati da su one jako oružje u borbi protiv povišenog holesterola. Studije pokazuju kako samo 25 grama soje u danu može sniziti holesterol za šest posto.

Masna riba: Ako jedete ribu dva ili tri puta sedmično, možete sniziti holesterol. Ako ste meso zamijenili ribom, unosite u organizam omega 3 masnoće koje će štiti zdravlje srca i spriječiti razvoj aritmija.

Maslinovo ulje: Većina stručnjaka ističe da je maslinovo ulje, naročito djevičansko, vrlo korisno jer sadrži oleinsku kiselinu, nezasićenu masnu kiselinu, najzastupljeniju upravo u ovoj vrsti ulja, a ona utječe na smanjenje upala.

Suplementi koji nude vlakna: Iako je uvijek poželjno hranom unositi sve potreban nutrijente i vitamine, možete koristiti dodatke prehrani koji ih sadrže.