navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Salate, džemovi...

Pravila za pripremu zimnice za početnike

Kraj ljeta i početak jeseni obilježava i pravljenje zimnice. Iako se mnogi odlučuju za kupovinu gotovih proizvoda, ajvara, šarenih salata i kiselih krastavaca, kupusa, te džemova i sokova, neki ipak i dalje njeguju tradiciju pa sa svojim ukućanima prave zimnicu.

Objavljeno: 13.09.2021. u 17:24
get url
text

Ljubitelji zdrave i kvalitetne hrane ni unatoč poskupljenjima povrća i voća, ne odustaju, pa nekoliko dana odvoje da naprave ponešto za sebe i ukućane za predstojeću zimu kako su im radile majke i nane.

Ako nemate puno iskustva sa pravljenjem zimnice donosimo vam par savjeta za početnike.

Birajte zrele plodove

Možda je najvažnija to da za zimnicu birate zrele i zdrave plodove koji nisu ni na koji način oštećeni.

Čistoća je važna

Drugo pravilo kojeg se jako bitno držati odnosi se na čistoću, kako samih namirnica tako i pribora koji se koristi pri pripremi i poslije pri skladištenju. Sterilizirani pribor osigurat će vam dugotrajnost i kvalitetu pripremljene zimnice.

Krenite sa jednostavnim receptima

Ako nemate nikakvog iskustva sa pravljenjem zimnice, najbolje je da krenete sa manje zahtjevnim receptima, odnosno pripremom onih jela sa kojima je mogućnost da pogriješite minimalna.

Pazite na konzerviranje

Ako želite uvijek i u svakom trenutku biti sigurni da znate šta konzumirate, koristite prirodne konzervanse, među kojima je odličan izbor bosiljak.

Bosiljak služi kao konzervans jer sadrži linalol, cineol i druge antiseptičke sastojke koji uništavaju štetne bakterije u hrani i sprečavaju njihov rast.

Uz bosiljak, prirodni konzervansi su gorušica i hren koji se uz šećer, sol, sirće, ili alkohol dodaju hrani kako bi se spriječilo kvarenje.

Tegle dobro operite

Naravno, osim na konzervanse, treba paziti i na tegle ili staklenke u koje ćete pohraniti zimnicu. Staklenke operite i dobro osušite u pećnici. Neka budu vruće ako se u njih stavlja vruća tekućina ili smjesa. Najbolje ih je držati na 70 stepeni oko pola sata, tako ćete biti sigurni da su potpuno sterilizirane.

Ostavite na suho mjesto

Napunjene tegle pohranite na suho i tamno mjesto, a idealno bi bilo da je temperatura prostora u kojem ih čuvate stalno 10 stepeni Celzijusa.

Prije nego što se bacite u akciju, dobro je znati da se sve voće i povrće ne priprema na isti način, nego ima neke svoje zakonitosti kojih se valja držati. Tako, naprimjer, mrkvu, celer, cveklu i ostalo slično povrće za zimnicu režite na kockice, ploške ili štapiće jednake veličine kako bi se ravnomjerno ukiselilo.

Kiselite li pak gljive, prije samog postupka obrišite ih vlažnom krpom, a paprike prije kiseljenja izbockajte čačkalicom. 

Dodavanje sirćeta

Kada dodajete sirće, pazite da prekriva povrće barem dva centimetra, odnosno da povrće ne izviruje. Za kraj svakako valja napomenuti da ukiseljeno povrće nutritivno ne odudara puno od svježeg, a slično je i sa energetskom vrijednošću, uprkos konzervansima šećeru i sirćetu, domaća zimnica ima nisku kalorijsku vrijednost.