navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Stomatolozi savjetuju

Pravilna njega usta i zuba izgleda ovako

Kada je riječ o zdravlju zuba i usne šupljine, lahko je zbuniti se. Naime, na tržištu postoje stotine proizvoda koji obećavaju biserni osmijeh i svjež dah, ali je ponekad teško uklopiti ih i razaznati kada ih treba koristiti.

Objavljeno: 24.02.2020. u 09:32
get url
text

Pravilna njega zuba počinje od dnevne oralne higijene koja je jednostavna, efikasna i lahka za održavanje. Zato donosimo nekoliko preporuka stomatologa – koji su to neizostavni koraci pravilne njege zuba:

Njega zuba kao beauty prioritet

Ovaj korak vjerovatno većina ljudi radi pogrešno. Pranje zuba tri puta dnevno prvi je postulat pravilne njege, zdravih zuba i čiste usne šupljine. Ako preskačete pranje zuba, dajete šansu plaku i bakterijama da se talože, uzrokujući vremenom karijes i oboljenje desni. Koristite mehku čestiku kako ne biste oštetili desni, a zube perite najmanje dvije minute, iako bi idealno bilo tri minute. Četkica za zube pravilno se postavlja pod uglom od 45 stepeni u odnosu na uzdužnu osu zuba. Potrudite se da gornje zube perete u smijeru "kako kiša pada" (pokreti nadole), a donje "kako trava raste" (pokreti nagore). Vlakna četkice zadržite na istom mjestu oko 10-15 sekundi. Istrljajte dobro i zadnje kao i prednje zube.

Konac za zube – detaljno čišćenje

Priznajte – da li uopće imate konac za zube? Ako to nije slučaj odmah otiđite do prve apoteke i kupite ovo malo čudo koje će postati vaš glavni saputnik u čišćenju zuba. Redovno čišćenje zuba koncem omogućava da zađete tamo gdje četkica ne može – između zuba kako biste otklonili plak u interdentalnom prostoru. Ako su vam zubi gusto zbijeni – birajte voskirani konac, koji će omogućiti da konac lakše uvučete između zuba, a potom ga izvučete.

Vodica za ispiranje – osvježenje i dezinfekcija

Potpuna njega zuba nezamisliva je bez vodice za ispiranje. Ona nije namijenjena samo osvježavanju daha, nego i sprečavanju nastanka plaka, dezinficira usnu šupljinu (ako sadrži alkohol), protiv bakterija, a neke čak i izbjeljuju zube. Sipajte u usta količinu jednog gutljaja i mućkajte je u ustima barem 30 sekundi, kako biste temeljno osvježili usnu šupljinu.

Očistite jezik protiv naslaga bakterija

Dobra njega zuba nije kompletna bez čišćenja jezika. Vjerovatno ste do sada nekoliko puta na jeziku primijetili bjeličasti sloj. U pitanju su bakterije koje uzrokuju zadah, karijes i oboljenje desni. One se razmnožavaju najviše kada unosimo hranu, a posebno šećere. Zato jednom dnevno obavezno očistite jezik posebnom nježnom četkicom za zube ili grebalicom za jezik, koju možete naći u apotekama. U ovu svrhu možete iskorititi i konac za zube, kojim ćete nježno povlačiti duž jezika kako biste uklonili bakterije sa površine.

Savjet plus

Osim higijene i redovne posjete stomatologu, zdravlju zuba i usne šupljine itekako doprinosi i zdrava prehrana, jer namirnice bogate ugljikohidratima i šećerima, privlačit će bakterije. Kako biste očuvali zdravlje zuba unosite što više vitamina koji su topivi u masnoći, a to su vitamini A, D, K2 i E.