navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Čuda svijeta

Prema izboru magazina "Lonely Travel": Mostar, Izmir, Prag... u top 10 gradova za posjetiti u 2024.

Mostar i Izmir uvršteni su na listu deset najboljih gradova za posjetiti u 2024. godini koju je sačinio travel magazin "Lonely Planet".

Objavljeno: 07.11.2023. u 11:10
get url
text

Časopis svake godine, počevši od 1973, objavljuje popis svjetskih destinacija za putovanja po rubrikama: država, regija, grad, ekološka održivost i isplativost. Izmir je svoje mjesto, kako navodi magazin, dobio zahvaljujući svom položaju, plažama i prepoznatljivoj gastronomiji.

Na listi su se našli i Nairobi (Kenija), Pariz (Francuska), Montreal (Kanada), Philadelphia (SAD), Manaus (Brazil), Jakarta (Indonezija), Prag (Češka Republika), Kansas City (SAD).

- Odavno omiljen među putnicima i ljubiteljima Balkana, nezaboravno slikoviti mostarski srednjovjekovni Stari grad prošaran munarama i Stari most sada privlače posjetitelje na više od jednodnevnog izleta. Njegovi dinamični umjetnički, zanatski i muzički festivali stalno privlače ljude i mame ih da ostanu neko vrijeme - navedeno je na stranici časopisa, piše Anadolija.

Monumentalne građevine iz otomanskog doba neki su od najboljih evropskih primjera islamske arhitekture. Koski Mehmed-pašina džamija, Kajtaz kuća, Sevri hadži Hasanova džamija i Biščevićeva kuća su nezaobilazne, kao i mirna Derviševa kuća, udaljena samo 20 minuta od grada.

- Jednodnevni izlet do popularnog vodopada Kravica uvijek je dobra ideja, ali ako ste ograničeni, umjesto toga možete otići do manjeg vodopada Koćuša, koji je besplatan za posjetiti - navedeno je.

Objavili su da se Mostar osjeća više mediteranskim nego Sarajevo.

- Hercegovci su opušteni, topli i ljubazni. Uvijek rado ćaskaju. Ljudi bi trebali koristiti Mostar kao svoju bazu za istraživanje regije, ima sve: butik vinarije, vodopade i srednjovjekovna sela poput Počitelja i Blagaja - objavio je časopis.

Izmir spaja okus, kulturu i primorski stil života

Najveća prednost Izmira je njegova idealna lokacija, navodi "Lonely Planet". Grad nudi spoj historijske i savremene kulture, okuse zdrave egejske kuhinje i kvalitetan život. Preporučuje se posjeta historijskom bazaru, kulturnim objektima, vinogradske rute, plaže i drevne ruševine. Od događaja, magazin izdvaja godišnji Međunarodni festival u Izmiru između juna i jula koji uključuje koncerte i plesne nastupe na poznatim mjestima kao što je drevni lokalitet Smirna Agora. Magazin također preporučuje degustaciju lokalnih vina u Urli, jednoj od vinogradarskih izmirskih ruta.

TGA

Mnogo toga za otkriti u Izmiru

Iako je treći najveći turski grad, Izmir ima opuštenu atmosferu koja doprinosi visokom kvalitetu života, a iako ga posjećuju milioni turista svake godine zbog zaštićenog UNESCO-vog drevnog grada Efesa, lokaliteta svjetske baštine, Izmir "još nije u potpunosti otkriven" – piše "Lonely Planet". Zapadna obala Izmira prošarana je slikovitim selima i primorskim naseljima od Foče do Urle i od Karaburuna do poluostrva Češme. U Urli, poznatoj po vinogradima i turskim vinima, posjetitelji mogu uživati ​​u ukusnim jelima u restoranima od polja do stola, dok Alačati, srce poluostrva Češme, nudi egejsko bilje i plodove mora. Izmir je bogata gurmanska destinacija što potvrđuje ovogodišnje uvrštavanje izmirskih restorana u Michelinov vodič.

TGA

Blaga Anadolije

Najveći dio drevnog blaga Izmira smješten je u Bergami i Selčuku. Bergama je pod zaštitom UNESCO-a i dom druge najveće antičke biblioteke. U Selčuku se nalaze ostaci Artemidinog hrama koji se smatra jednim od sedam svjetskih čuda antičkog svijeta kao i antička naselja među kojima Bazilika Svetog Jovana i Kuća Djevice Marije. Širince je mjesto poznato po svojim voćnim vinima, a kako je sagrađen na zelenoj padini s pogledom na planine Seldžuka, uvršten je na listu Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija među "Najbolja turistička sela na svijetu 2023."

TGA

Izmir je i destinacija umjetnosti, kulture i historije. Najnovija gradska atrakcija je Fabrika kulture i umjetnosti Izmir, koja je otvorena u obnovljenoj fabrici Alsancak Tekel iz 19. stoljeća. Fabrika kulture i umjetnosti također je bila domaćin Ephesus Culture Route Festivala, najvažnijeg događaja u gradu, koji se ove godine održao od 28. oktobra do 5. novembra.

Izmir se, kao prvi turski grad domaćin, nalazi na EuroVelo8 Mediteranskoj biciklističkoj ruti. (https://en.eurovelo.com/ev8)