navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nakon veze s njom

Priča o bivšem momku Lepe Brene nije ružičasta kako mediji pišu: Regrutovao je dobrovoljce za rat u BiH

Folk pjevačica Fahreta Jahić Živojinović, poznatija kao Lepa Brena, često izaziva pažnju medija i javnosti općenito, naročito pred velike koncerte. Tako se mediji sjete pisati i o njenom privatnom životu, pa i o bivšim ljubavima. Ovih dana tema u medijima, pa i u Bosni i Hercegovini, je njen bivši momak Mirko Krlić. S njim se zabavljala prije braka sa teniserom Slobodanom Živojinovićem. Bio je to period prije raspada bivše Jugoslavije i ratova devedesetih.

Objavljeno: 29.12.2023. u 21:55
get url
text

Opisujući Breninu ljubav iz mladosti i vezu sa Mirkom Krlićem, mediji navode da je on "srbijanski političar i novinar". No za javnost Bosne i Hercegovine mnogo je relevantnija informacija da je Krlić regrutovao dobrovoljce za rat u BiH, što ovdašnji mediji i ne spominju. 

Krlićeva politička karijera počela je nakon perioda veze sa Lepom Brenom, kada je ona već bila u braku sa Živojinovićem. Ranije je u medijima Krlić tvrdio da je sa pjevačicom ostao u prijateljskim odnosima. Dok je bio aktivan u politici bio je član i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića. 

Krlićem se svojevremeno bavio VOICE (Vojvođanski istraživačko-analitički centar, višestruko nagrađivani analitički, istraživački, faktcheking i think tank centar Nezavisnog društva novinara Vojvodine). 

- Predsjednik Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije Mirko Krlić tokom rata u Bosni i Hercegovini odvodio je dobrovoljce na ratište iz Zrenjanina, o čemu postoji zvanična bilješka Resora državne bezbjednosti u Zrenjaninu - pisao je VOICE 2018. godine. 

Taj dokument se nalazi u policijskom dosjeu osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja u kome operativci SDB-Centar u Zrenjaninu navode da je Mirko Krlić bio ovlašten od strane Vlade Republike Srpske da odvodi dobrovoljce za rat u Bosni. Dokument datira iz 1993. godine, napisali su u tom tekstu.

U izvještaju Državne bezbjednosti navodi se da je 1993. godine sa područja Zrenjanina i Kikinde na ratište na području takozvane Republike Srpske Krajine i Republike Srpske otišlo između 260 i 270 dobrovoljaca, a da je Mirko Krlić lično organizovao autobuski prijevoz za oko 20 dobrovoljaca.

Mirko Krlić tada je bio predsjednik Srpske demokratske stranke u Zrenjaninu (tadašnji predsjednik stranke bio je osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić), a svoje aktivnosti obavljao je iz kancelarije koja se nalazila u zgradi kojom do danas upravlja Socijalistička partija Srbije. Kasnije je prostorije stranke preselio u zgradu Srpske pravoslavne crkve, ali je i odatle iseljen.

Mirko Krlić jedan je od kontoverznijih Zrenjaninaca. Skoro uvijek je bio uz vlast, a nerijetko je bio na usluzi i da nešto uradi za vlast. Nakon avanture sa Radovanom Karadžićem, Krlić se jedno vrijeme nije pojavljivao u javnom životu, ali se pred kraj milenijuma ponovo aktivirao, pisao je VOICE.

Nakon 5. oktobra 2000. godine i odlaska s vlasti Slobodana Miloševića, Krlić raditi kao novinar na lokalnoj televiziji Santos. Jednom nedjeljno vodio je pretežno političke razgovore sa tada aktuelnim gostima iz svijeta politike. Osim na Santosu Krlić se oprobao u još nekim, uglavnom lokalnim medijima. Najveći "profesionalni domet" bio mu je intervju sa stranačkim predsjednikom Vojislavom Koštunicom!? VOICE ga naziva "novinarom u pokušaju" uz još obilje detalja o njegovoj političkoj karijeri. 

Lepa Brena je s njim u vezi bila na početku svoje karijere 80-ih godina, a za Živojinovića se udala 1991. godine. 

Mirko Krlić

Krlić je o vezi sa pjevačicom, kako su prenijeli srbijanski mediji, svojevremeno izjavio: 

-  Tačno je da je Lepa Brena duže vrijeme bila moja djevojka i da smo se voljeli. Ali, sada je to već prošlost i mi smo sada samo dobri prijatelji. O onome što priča zrenjaninska čaršija, da je trebala da se uda za mene i da je, tako reći, sve već bilo gotovo, mogu reći da je sve to mašta i nečije lijepe želje... Ja mogu da izjavim da je, poslje našeg zabavljanja, Brena za mene bila i ostala veliki prijatelj. 

I pravo da vam kažem, nimalo se nisam iznenadio kada je objavljeno da se udaje. Jer, ja za tu njenu želju već odavno znam. Dok smo bili zajedno, često mi je govorila "Mirko, najveća mi je želja da zasnujem svoju porodicu. Stalno me progoni misao da će slava jednoga dana proći, a ja ostati sama". Od tog straha nikako nije mogla da se oslobodi, pogotovo što je stalno bila odvojena od roditelja, koji žive u Brčkom - izjavio je svojevremeno Krlić za Yugopapir i Sabor, prenose Novosti.rs. 

Ispričao je i kako je počela romansa.

- Brenu sam upoznao kada je prvi put nastupala u Zrenjaninu. To je bilo kada je kao još neafirmisana pjevačica pjevala u hotelu Vojvodina. Svidjeli smo se jedno drugom na prvi pogled. I počeli smo da se zabavljamo. Ja sam tada radio kao disk-džokej u Domu mladosti, a kasnije dole u baru. Brena je u našem gradu pjevala u dva maha po nekoliko mjeseci, a viđali smo se i kasnije kada je otišla iz Zrenjanina - dodao je Krilić.