navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Zdrave varijante

Prije spavanja pametno birajte namirnice: Pet grickalica koje ne debljaju

Stručnjaci ne savjetuju konzumiranje hrane barem tri sata prije spavanja. Ako ipak ne možete izdržati a da nešto ne gricnete prije spavanja, birajte one zdravije varijante.

Objavljeno: 21.11.2020. u 19:24
get url
text

Poznato je da hrana prije spavanja nije poželjna ukoliko želite zadržati vitku liniju, ali neki se, jednostavno, ne mogu oduprijeti navici ili gladi.

Mrkva je brza i jednostavna hrana koja može zamijeniti želju za krompirovim čipsom. Hrskave su, ukusne i mogu se jesti prstima. Porcija mrkve osigurava dnevnu dozu vitamina A, a novija istraživanja pokazala su i da smanjuje rizik od dobivanja bolesti kardiovaskularnog sistema.

Ako vam se jede nešto slano, namaz od slanutka humus odličan je izbor jer garantira dužu sitost organizma. Pun je bjelančevina i vlakana koji snižavaju krvni pritisak, te blagonaklono djeluje na kardiovaskularni sistem. Najzdravije je ako ga sjedinite s čvrstim povrćem poput mrkve, stapki svježeg celera ili krastavaca.

Ukoliko vam se jede nešto slatko, isprobajte smrznute borovnice koje nude slično zadovoljstvo kao šaka slatkiša. Borovnice imaju nisku kalorijsku vrijednost, a istovremeno su bogate vitaminima A, C i K, kao i prehrambenim vlaknima.
Bademi su grickalice koje imaju mnogo antioksidanata koji snižavaju nivo lošeg holesterola i krvni pritisak. Uz to sadrže vitamin E koji sprečava začepljenje arterija. Idealni su izbor kada želite "zavarati" želudac prije spavanja, a da ga ne opteretite teškom hranom.

Ne možete zaspati jer sanjate o slasnom sendviču sa purećom salamom i sirom? Zato priuštite sebi malo mesnog zadovoljstva bez dodatka hljeba. Krišku sira zamotajte u puretinu i lagano zagrijte u mikrovalnoj pećnici te tako napravite kreativni grilani sendvič bez viška ugljikohidrata.