navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Mogu biti i poklon

Prijedlog nutricionistice: Keksi sa bademovim brašnom i komadićima čokolade

Idemo ususret novogodišnjim praznicima koji ne mogu proći bez zabava i dobre trpeze pune slasnih slanih i slatkih delicija.

Objavljeno: 19.12.2022. u 18:19
get url
text

Za Amelu Ivković O'Reilly filozofija dobrog jela znači jesti s radošću i biti zadovoljan.

Stoga poznata bh. nutricionistica za predstojeće novogodišnje praznike predlaže da pripremite zdrave kekse sa komadićima čokolade.

- Oni su tako ukusni, dobri za vas i jednostavni za pripremu uz koje ćete brzo zaboraviti na kupovne verzije. Koristeći mljevene bademe umjesto brašna, dobijamo proteine, eliminiramo gluten i u svakom zalogaju imate vitamina E i Omega 3. Budite kreativni i eksperimentirajte sa okusima, u tijesto dodajte i malo kore narandže. Možete staviti i malo peperminta ili čak ubaciti nekoliko zamrznutih borovnica u tijesto – savjetuje Ivković O'Reilly.

Odličan su poklon za predstojeće praznike, a ponesite ih u goste i kao desert, sigurno ćete obradovati sve prisutne.

Evo kako ćete ih pripremiti:

Potrebni sastojci za 12 keksića: 85 g (85 posto kakaa) crne čokolade izlomljene u sitne komadiće, 200 g bademovog brašna, pola kašičice soda bikarbone, pola kašičice soli, četiri kašike istopljenog kokos maslaca, dvije kašike javorovog sirupa, jedna kašikica mljevene vanilije.

Postupak pripreme:

Zagrijte rernu na 180 stepeni Celzijusa i prekrijte pleh za pečenje papirom za pečenje.

Izlomite čokoladu na male komadiće (možete to uraditi tako što čokoladu stavite između dva papira za pečenje i kuhnjskim čekićem izlomite).

U velikoj zdjeli pomiješajte bademovo brašno, sodu bikarbonu i so. Zatim dodajte sve ostale sastojke osim čokolade.

Promiješajte smjesu i formirajte kekse do pet centimetara širine. Poslažite na pleh i onda utisnite komadiće čokolade u svaki keks.

Pecite u rerni 12 minuta dok ne dobiju zlatnu smeđu boju. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade. Možete ih poslije konzumirati tople ili hladne.

Nutricionistica savjetuje da napravite duplu mjeru jer ovi keksi brzo nestanu.