Za Amelu Ivković O'Reilly filozofija dobrog jela znači jesti s radošću i biti zadovoljan.
Stoga poznata bh. nutricionistica za predstojeće novogodišnje praznike predlaže da pripremite zdrave kekse sa komadićima čokolade.
- Oni su tako ukusni, dobri za vas i jednostavni za pripremu uz koje ćete brzo zaboraviti na kupovne verzije. Koristeći mljevene bademe umjesto brašna, dobijamo proteine, eliminiramo gluten i u svakom zalogaju imate vitamina E i Omega 3. Budite kreativni i eksperimentirajte sa okusima, u tijesto dodajte i malo kore narandže. Možete staviti i malo peperminta ili čak ubaciti nekoliko zamrznutih borovnica u tijesto – savjetuje Ivković O'Reilly.
Odličan su poklon za predstojeće praznike, a ponesite ih u goste i kao desert, sigurno ćete obradovati sve prisutne.
Evo kako ćete ih pripremiti:
Potrebni sastojci za 12 keksića: 85 g (85 posto kakaa) crne čokolade izlomljene u sitne komadiće, 200 g bademovog brašna, pola kašičice soda bikarbone, pola kašičice soli, četiri kašike istopljenog kokos maslaca, dvije kašike javorovog sirupa, jedna kašikica mljevene vanilije.
Postupak pripreme:
Zagrijte rernu na 180 stepeni Celzijusa i prekrijte pleh za pečenje papirom za pečenje.
Izlomite čokoladu na male komadiće (možete to uraditi tako što čokoladu stavite između dva papira za pečenje i kuhnjskim čekićem izlomite).
U velikoj zdjeli pomiješajte bademovo brašno, sodu bikarbonu i so. Zatim dodajte sve ostale sastojke osim čokolade.
Promiješajte smjesu i formirajte kekse do pet centimetara širine. Poslažite na pleh i onda utisnite komadiće čokolade u svaki keks.
Pecite u rerni 12 minuta dok ne dobiju zlatnu smeđu boju. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade. Možete ih poslije konzumirati tople ili hladne.
Nutricionistica savjetuje da napravite duplu mjeru jer ovi keksi brzo nestanu.