Evo kako pripremiti klepe koje možete poslužiti i za iftar.
Potrebni sastojci: 500 g brašna, 500 g mljevenog mesa, 2 jaja, 1 glavica luka, 3 česna bijelog luka, 1 šolja kiselog mlijeka ili pavlake, so i biber po želji, rastopljeni maslac, 1 kašičica mljevene paprike, malo ulja.
Postupak pripreme:
Prosijte brašno, dodajte so, jaja, ulje, pa vodom umijesite tijesto. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižider na pola sata.
Dok tijesto stoji u frižideru pripremite meso. Dodajte mesu malo vode, posolite i pobiberite po želji, pa umiješajte sitno narezanu glavicu luka. Dobro promiješajte, pa ostavite smjesu da stoji 20-ak minuta.
Tijesto razvucite oklagijom na pobrašnjenom stolu u veliki pravougaonik. Neka jufka bude debela dva, tri milimetra.
Rezačem za pizzu ili nožem režite kocke veličine sedam puta sedam centimetara.
U međuvremenu na ringlu stavite veći lonac sa dva, tri litra vode koju ste posolili i pouljili i pustite da prokuha.
Na svaku kocku tijesta stavite kašičicu smjese od mesa ili toliko da tijesto možete oblikovati u trokut. Rubove tijesta premažite bjelancem da se lakše zalijepe prilikom oblikovanja trokuta.
U prokuhanu vodu spuštajte klepe i kuhajte ih tri, četiri minute. Kad isplivaju na površinu pustite ih još minutu, dvije da se kuhaju, a potom ih šupljikavom velikom kašikom vadite na tanjir.
Više je načina posluživanja klepa. Za početak usitnite bijeli luk i pomiješajte ga sa kiselim mlijekom.
- U tavi zagrijati maslac, pa dodajte klepe lagano dodajući po malo vode u kojoj su se kuhale. Nakon pet minuta dinstanja dodajte na svaku klepu dvije, tri kašike kiselog mlijeka sa bijelim lukom i po želji mljevene paprike.
- Zagrijte rernu na 180 stepeni Celzijusa, složite klepe u maslacem namazani pleh, prelijte kiselim mlijekom sa bijelim lukom, pospite mljevenom paprikom i pecite 15-20 minuta.
- Treći način posluživanja je da klepe koje ste izvadili iz vruće vode stavite na tanjire, premažete kiselim mlijekom kojem ste dodali sjeckani bijeli luk i pospete mljevenom paprikom.