navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Kiss the Future

Producenti Damon i Affleck: Film o dolasku U2 grupe u Sarajevo premijerno prikazan na 73. Berlinaleu

Na 73. Berlinaleu večeras je upriličena Special Gala premijera filma "Kiss the Future" u režiji Nenada Cicin-Saina, koji je snimljen u koprodukciji sa sarajevskom kućom Fabrika, a dobitnik je poticajnih sredstava za filmsku produkciju Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo za 2022. godinu.

Objavljeno: 19.02.2023. u 21:03
get url
text

Producenti na ovom filmu su glumci Matt Damon i Ben Affleck, a film prati underground scenu koja je nastavila raditi, stvarati i živjeti tokom opsade Sarajeva 1990-ih. Kako je opsada i blokada grada trajala godinama, život je postao čin prkosa, a rock i punk muzika inspirisala je i odvlačila pažnju od svakodnevne noćne more, granata i snajpera.

Inspirisan lokalnim otporom, američki humanitarni radnik koji živi u Sarajevu kontaktirao je najveći svjetski bend U2, da vidi mogu li pomoći u podizanju globalne svijesti o razornom sukobu u ovom gradu.

Bend se složio i tokom ljeta 1993. njihova ZOO TV turneja je uključivala uživo satelitske intervjue sa Sarajlijama koji su opisali svoju nesreću posjetiteljima koncerta.
Kada su se ovi intervjui završili, bend se obavezao da će nastupiti u gradu kada se sukob završi. "Kiss the Future" prati priču o tom obećanju, poslijeratnom koncertu na kojem su U2 svirali pred više od 45.000 lokalnih fanova u oslobođenom gradu, spektaklu koji živi kao radosno kolektivno sjećanje za Sarajlije kao dokaz da su, ne samo da preživjeli opsadu, već uspjeli uprkos njoj - da usred užasa najmračnijih ljudskih impulsa, muzika i umetnost mogu biti čin pobune.

U filmu se pojavljuju Vesna Andree Zaimović, Senad Zaimović, Enes Zlatar, Alma Catal Hurem, Boris Šiber, Gino Jevđević, Adam Clayton, Mirsad Purivatra, Bono i The Edge.