navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Riječ stručnjaka

Prof. dr. Elmir Jahić: Osobe sa bolestima srca imaju dodatne razloge da budu oprezne zbog koronavirusa

Do sada u Bosni i Hercegovini zabilježeno je pet, i to blažih slučajeva oboljelih od koronavirusa (COVID-19), ali treba imati u vidu da neke grupe u populaciji imaju veći rizik od obolijevanja i nastanka komplikacija.

Objavljeno: 10.03.2020. u 09:06
get url
text

Osobe koji imaju bolesti srca imaju dodatne razloge da budu oprezni.

Iako su glavna meta virusa pluća, bolest može utjecati i na srce, posebno na ranije oboljelo srce, koje se u slučaju infekcije koronavirusa mora dodatno "napregnuti" da bi se kisik, putem krvi, dopremio u sve organe tijela. To bi moglo pogoršati probleme za pacijente sa srčanom slabošću bilo koje etiologije, gdje srce već ima poteškoće sa pumpanjem krvi.

Statistički ne znači da će ljudi sa bolešću srca vjerovatnije dobiti infekciju COVID-19, ali znači da postoji veća vjerovatnoća da će imati neke komplikacije ukoliko dođu u kontakt sa virusom.

Nerijetko, osobe sa hroničnim srčanim problemima, kao i starije osobe imaju oslabljen imunološki sistem. Kod njih imunološki odgovor tijela nije tako jak kada je izložen virusima.

Virus također može predstavljati poseban rizik za osobe sa aterosklerozom, odnosno prisustvom masnih naslaga - plakova u krvnim sudovima. Neki dokazi ukazuju da slična virusna oboljenja mogu destabilizirati ove plakove, što potencijalno može dovesti do nastanka infarkta srca.

Informacije o koronavirusu mijenjaju se gotovo iz sata u sat i nemamo kompletnu sliku o njemu, ali prethodna iskustva o koronavirusima, poput SARS-a i MERS-a, govore nam da su ove infekcije bile povezane sa problemima poput nastanka upale srčanog mišića (miokarditis), srčanog udara i naglo nastalog zatajenja srca.

Iako možda postoji medijska prenaglašenost o koronavisusu COVID-19, to nikako ne znači da se sve osobe, posebno hronični bolesnici, a time i oboljeli od kardiovaskularnih bolesti ne trebaju pridržavati preporuka kao što su temeljito pranje ruku sapunom ili sredstvom za čišćenje ruku te izbjegavati dodirivati oči, nos i usta rukama.

Vrlo važno je pridržavati se pravila "respiratorne higijene" kao i poštivanja preporuka od nadležnih institucija.