Poznato nam je da bijeli luk sadrži najmanje desetak antioksidativnih tvari koje, uz to što jačaju imunološki sistem, snižavaju holesterol, razaraju ugruške u krvi i zaustavljaju sveopće propadanje organizma uzrokovano slobodnim radikalima.
Osim toga, štite mozak od mentalnog propadanja, gubitka pamćenja, smanjene sposobnosti razmišljanja i učenja, depresije i demencije.
I zato, ako ste bijeli luk stavljali u frižider s ostalim povrćem, možda biste trebali razmisliti ponovo.
Čuvanje u frižideru uzrokuje prerano klijanje te biste ga trebali čuvati na temperaturi između 15,5 i 18 stepeni Celzijusa, daleko od sunčanih mjesta.
Predlaže se pohranjivanje bijelog luka na hladno, tamno i suho mjesto, a svakako izbjegavati frižider.
Tako će se spriječiti kvarenje i gubitak bogatog okusa.
Oguljeni i nasjeckani bijeli luk može se čuvati u zamrzivaču, ali ga je potrebno što čvršće zamotati ili stegnuti u vrećici kako bi u njoj ostalo što manje zraka.
BIjeli luk možete oguliti i zdrobiti u pire s malo ulja tako da dobijete gustu pastu koju možete čuvati u zamrzivaču u hermetički zatvorenoj posudi.