navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Motivacija

Put prema boljem sebi: Pet negativnih misli kojih se moramo riješiti

 Iza svakog uspjeha kriju se brojne neprospavane noći, suze i znoj, no da se pojedinci nisu odlučili na taj korak, do uspjeha sigurno ne bi baš nikada došlo

Objavljeno: 02.01.2020. u 09:09
get url
text
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Naš um ima nevjerovatnu snagu koja utječe na sve aspekte našeg života. Ono što mislimo o sebi i stvarima koje nas okružuju oblikuje našu svakodnevicu.

Tako nas neke misli mogu nagnati na akciju i rad na sebi, no neke druge mogu znatno unazaditi sve što smo postigli. Upravo je zato potrebno dati sve od sebe kako bismo izbacili negativne misli iz svoje glave.

1. Bojim se neuspjeha

Niko ko se danas smatra uspješnim i ko je do toga došao sam, bez raznih veza i vezica, nije uspio preko noći. Iza svakog uspjeha kriju se brojne neprospavane noći, suze i znoj, no da se pojedinci nisu odlučili na taj korak, do uspjeha sigurno ne bi baš nikada došlo.

Iako je normalno osjećati strah od nepoznatog, što je ujedno i naš obrambeni mehanizam, ne početi raditi na svojim željama i snovima samo zato što se bojimo neuspjeha siguran je put u to da zaista nećemo uspjeti. I to se može preslikati na sva područja života, ne samo posao nego i ljubav, zdravlje, prijateljske i porodične odnose.

Umjesto da i dalje mislite kako ionako nećete uspjeti bilo u poslu, gubitku kilograma ili osvajanju simpatije, pokušajte se usredotočiti na pozitivne stvari svake od tih situacija.
Pa šta onda ako Plan A ne uspije? Srećom pa abeceda ima dovoljno drugih slova.

2. Ništa ne vrijedim

Kako su u posljednjih nekoliko godina društvene mreže uzele maha, tako se počelo primjećivati i da se sve više osoba uspoređuje s drugima. Nemaju li savršene instagramske fotografije koje prikazuju filtrirane životne trenutke, osobe se često smatraju manje vrijednima od drugih.

Uvjerene su da ne vrijede ako nisu uspjele ući u brak do određenih godina, ako se ne mogu ostvariti kao majke, ako nemaju tradicionalni karijerni put, ako nemaju mnogo prijatelja... Nastavite niz.

No takvo razmišljanje šteti isključivo nama samima. Moramo biti svjesni toga koliko vrijedimo, moramo biti ponosni na svoje i najmanje uspjehe, potapšati sami sebe po ramenu za dobro obavljen posao i krenuti dalje. Uostalom, savršeni životi ne postoje. Iznenadili biste se kada biste saznali prave priče iza instagramskih fotografija čak i onih ljudi za koje ste misliti da ih poznajete.

3. Da, ali...

Kao ljudi, često smo skloni tražiti izgovore, posebno kada nam se nešto ne da napraviti ili kada se bojimo. Taj "ali" nerijetko se uvuče u naše misli i nagna nas na analiziranje svih mogućih scenarija koji mogu poći po zlu, a to itekako utječe na naš život.

No šta ako bismo se umjesto toga naprosto prepustili životu, bez tog “ali“ nad našim glavama? Vjerujte, mogu se dogoditi čuda.

4. On/a je kriv/a za to

Mnogi od nas imaju rane iz prošlosti zbog kojih smo skloni kriviti druge za naše odabire. Možda su nas obilježile porodične drame ili roditeljski postupci, pa smatramo kako smo mogli imati mnogo bolji život da nismo slušali njihove savjete pri odabiru fakulteta ili se povodili njihovim, a ne vlastitim željama.

No svako jednom u životu mora prestati kriviti druge za svoje odabire. Sada kad smo odrasli, ne možemo i ne smijemo ovisiti o tuđim planovima. Svako je odgovoran za pronalazak vlastite sreće, a okrivljavanje drugih za dosadašnji nesretni period nikome neće učiniti ništa dobro.

5. Da sam barem postupila drugačije...

Prošlost ne možemo promijeniti. Kada bismo mogli, mnogi od nas odabrali bi drugi fakultet, drugačije reakcije u pojedinim situacijama, druge ljude kojima bi se okružili. No historija je učiteljica života. Ono što se dogodilo, ne možemo promijeniti, ali zato možemo promijeniti daljnji tok stvari.

Primjera radi, ako smo nezadovoljni stepenom obrazovanja (ili smjerom fakulteta), uvijek možemo pokušati upisati novu edukaciju i polako početi raditi na sebi. Ako smo nezadovoljni time kako su se odigrale situacije s donedavno bliskim prijateljima, uvijek možemo napraviti prvi korak i ponovno im pristupiti.

Nema nikakvog smisla žaliti za onime što je moglo biti. Jedino što nam preostaje je sadašnja reakcija.