navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Turska

Rajski predjeli Beleka: Izuzetna destinacija za golf iskustvo

Kao jedna od rijetkih destinacija koja za svakoga nudi ponešto, Turska svojim gostima na raspolaganje daje veličanstvenu prirodu, prostrane plaže, otvorene muzeje drevnih gradova i šarolik izbor regionalnih jela.

Objavljeno: 01.11.2023. u 10:53
get url
text

Uz to, s blagom klimom i zelenilom kojeg su dizajnirali poznati arhitekti golf terena, Turska je jedna od najpoželjnijih svjetskih destinacija za golf. Konkretno, regija Belek u Antaliji – srcu turske rivijere – sadrži čitavu kolekciju priznatih hotela i ljetovališta koji su Antaliju učinili sinonimom za golf.

Golf avantura od 19. stoljeća

Hstorija golfa u Turskoj seže dalje od očekivanog. Golf klub Istanbul, osnovan 1895. godine, doveo je do osnivanja golf klubova u poznatim turskim gradovima Antaliji, Mugli, Izmiru, Ankari, Samsunu i Ajdinu. Od pomenutih, regija Belek u Antaliji istakla se kao najpriznatija u ovoj oblasti, nudeći kombinaciju privilegovanih hotelskih usluga i golf sadržaja bez premca.

TGA

Danas golf hoteli u Beleku, koji su doprinijeli da Antalija postane važna destinacija sportskog turizma, funkcionišu kao mjesto susreta amaterskih i profesionalnih golfera. Zato je Međunarodna asocijacija organizatora golf turoperatora (IAGTO) 2008. godine proglasila Belek "najboljom destinacijom za golf godine u Evropi". Za razliku od svojih evropskih kolega, Belek pruža golf iskustvo čak i tokom zime. Ljubitelji ovog sporta mogu igrati golf tokom četiri godišnja doba u okruženju u kojem sunce sija 300 dana u godini, a prosječna temperatura rijetko pada ispod 21 stepena.

Visokokvalitetni tereni

Vrhunski smještajni kapaciteti u Beleku upotpunjeni su golf terenima dizajniranim u skladu s njihovim okruženjem. Smješten usred smaragdne prirode turske rivijere, ljubiteljima golfa u ovom području služi 11 golf klubova i 17 terena sa 18 rupa. Od klasičnih igrališta za golf Hethland do kompleksa međunarodnog standarda s potpisom svjetski poznatih igrača, golferi svih nivoa mogu uživati u izboru visokokvalitetnih terena s različitim nivoima težine. U Beleku je iskustvo golfa tokom cijele godine poboljšano 24-satnim pristupom terenima, što region čini dodatno atraktivnim. Kako bi pružili vrhunsko iskustvo golfa, neki klubovi imaju jedinstvene sisteme rasvjete za noćni golf. Ugošćavajući putnike iz Evrope, Azije i Amerike, Belek dočekuje goste sa jedinstvenim prednostima, uključujući blizinu aerodroma u Antaliji od kojeg je Belek udaljen oko 35 minuta vožnje.

TGA

Mjesto za golf turnire

Posjetioci iz Turske i cijelog svijeta okupljaju se u Beleku kako bi igrali golf i gledali nacionalne i međunarodne turnire. Izabran 2012. godine za "najbolju destinaciju za golf" od strane "Golf Magazina" i "The Golfer's Journala" - najčitanije publikacije o golfu, Belek je domaćin brojnih turnira uz učešće poznatih golfera, uključujući Tigera Woodsa, Charla Schwartzela, Hunter Mahana, Justina Rosea, Leea Westwooda, Matta Kuchara, Rorya McIlroya i Webba Simpsona.

TGA

Najznačajniji turniri su "Turkish Airlines World Golf Cup", najvažniji svjetski amaterski golf turnir; "Turkish Airlines Challenge", koji okuplja najtalentovanije mlade igrače golfa u Evropi i "Turkish Airlines Open Golf Tournaments", jedan od osam turnira u PGA European Tour Series. Osim golfa, Belek nudi i niz drugih jedinstvenih doživljaja odmora. Region je izuzetna turistička destinacija zbog svojih prirodnih atrakcija, bogate kulturne baštine, renomiranog turskog gostoprimstva i izuzetne kulinarske tradicije. Čak i kada kalendar najavljuje jesen, toplo vrijeme u Antaliji ne prestaje, plaže s Plavom zastavom, luksuzni smještajni kapaciteti, predivna priroda i prepoznatljiva turska kuhinja čine ovaj prekrasni ljetni grad bezvremenskom destinacijom za odmor.