Potrebni sastojci: 750 g prokulica očišćenih i raspolovljenih, 250 g krompira za pečenje oguljenog i izrezanog na kockice, 500 g integralne trotiglioni ili penne tjestenine, so, 100 g ricotte sira, 250 g gruyere sira izrezanog na kockice, 50 g omekšalog maslaca.
Postupak pripreme:
Zagrijte rernu na 200 stepeni Celzijusa i napunite veliki lonac vodom za kuhanje prokulica, krompira i tjestenine.
Kad voda prokuha dobro je posolite, ubacite pripremljene prokulice, kockice krompira i tjesteninu. Pustite da voda ponovno provri i kuhajte osam do 10 minuta ili dok krompir ne postane mekan, a tjestenina al dente.
Prije cijeđenja uzmite dvije šoljice vode iz lonca i ostavite sa strane.
Stavite ocijeđenu tjesteninu, prokulice i krompir u lim za pečenje (ili posudu za lazanje), pa dodajte ricottu i kockice gruyerea.
Prelijte šoljicom vode od kuhanja i dobro promiješajte.
Dodajte još tekućine ako mislite da je tjestenina presuha.
Zagrijte maslac i ulje sa bijelim lukom u lončiću, pa dodajte kadulju kad se maslac otopi i počne lagano ključati.
Pržite oko 30 sekundi, pa prelijte maslac s kaduljom po tjestenini spremnoj za pečenje.
Pospite parmezanom i pecite u rerni oko 20 minuta, nakon čega će površina biti svijetlosmeđe boje.
Kad jelo izvadite iz rerne pustite da odtoji 15 minuta, pa poslužite.