navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Klinika Mayo

Rizik od pogrešne dijagnoze: Ovo su situacije kada je dobro potražiti mišljenje drugog ljekara

Kada su u pitanju velike odluke vezane za zdravlje, stručnjaci kažu kako drugo mišljenje ljekara može biti dobrodošlo.

Objavljeno: 20.03.2023. u 08:55
get url
text

Prema pisanju Mayo Klinike, taj potez može smanjiti rizik od pogrešne dijagnoze za 50 posto, piše bestlifeonline.com.

Isto tako navode kako je njihova studija pokazala da jedan od pet pacijenata čuje drugu dijagnozu kada potraži drugo mišljenje.

Evo u kojim situacijama ljekari savjetuju da potražite mišljenje drugog doktora:

Stanje se ne popravlja

Ljekar vam je dao razne lijekove, ali stanje se ne popravlja ili postaje još gore, ali doktor nije naručio dodatne preglede kako bi se razmotrili drugi tretmani.

Prema pisanju dr. Christophera Hollingswortha, hirurga iz New Yorka, to može biti situacija kada biste mogli posjetiti drugog ljekara.

Moguće može biti da postoji neko neotkriveno stanje koje uzrokuje probleme. Navodi i kako se isto odnosi na situaciju kada nakon nekog zahvata i dalje osjećate bol.

Dijagnosticirana vam je rijetka bolest

Postoji oko 7.000 rijetkih bolesti koji utječu na oko 30 miliona ljudi samo u Americi, a studije pokazuju kako se ta stanja često pogrešno dijagnosticiraju.

Studija iz 2014. godine je otkrila kako osobe s rijetkim bolestima u prosjeku posjete 7,3 ljekara i u prosjeku čekaju oko pet godina nakon pojave simptoma da bi primili pravu dijagnozu.

Prema pisanju dr. Karle Robinson, drugo mišljenje ljekara je uvijek dobrodošlo ako imate rijetku bolest jer neke još nisu dovoljno istražene, a kako se ljekar s njima može rijetko susresti, možda će teže prepoznati simptome.

Trebate na operaciju

Ako je u pitanju rizičan zahvat, poput transplantacije organa, zahvata na mozgu ili srcu te na crijevima, radiolog Ben Paxton smatra da je pametno potražiti drugo mišljenje. Kako te procedure jesu ozbiljne i opasne, uz nekoliko mišljenja različitih stručnjaka možda ćete lakše donijeti odluku.

Muči vas hronična bol

Dijagnosticiranje i liječenje hronične boli može biti dugotrajno i komplicirano, navodi Paxton.

Hronična bol može uvelike negativno utjecati na život, a ako ona ne prolazi, dobro je potražiti drugo mišljenje ljekara.

- Važno je istražiti sve mogućnosti za liječenje prije nego što se odlučite za bilo kakvu dugotrajnu terapiju - dodaje Paxton.

Vaša dijagnoza zahtijeva mišljenje specijaliste

Svi su ljekari dobro upoznati sa zdravljem čovjeka i raznim bolestima, ali neka stanja zahtijevaju njegu specijalista poput kardiologa, endokrinologa ili gastroenterologa koji ipak puno više znaju o određenom području, pa će bolje razumjeti vaše stanje i kako ga liječiti.

- Ljekar hitne službe tako može savjetovati operaciju kao soluciju kod dislokacije ramena, ali ortoped koji je specijaliziran za probleme ramena, možda ima drugo mišljenje - navodi Robinson.