navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Lopburi na Tajlandu

Rove torbe, prave nered, zbog njih zatvorene radnje: Ovo je grad kojim vladaju majmuni

Makakijima strpljenje nije vrlina. Pažljivo prate kretanja oko sebe i ugledaju li u nečijoj ruci zanimljivu hranu, kreću u napad.

Objavljeno: 02.03.2024. u 13:03
get url
text
Makaki majmuni na Tajlandu
Makaki majmuni na Tajlandu

VEZANI TEKST - Majmun terorizira gradić: Provaljuje u kuće i napada stanovnike Japana

Nije im strano ni posegnuti u torbu turista. Naravno, njihova meta je hrana, ali ne mogu s daljine uvijek procijeniti što je jestivo pa grabe i sunčane naočale, novčanike, bočice s vodom…, piše Anadolija.

Dobrodošli u Lopburi, tajlandski grad kojim vladaju majmuni. Ima ih oko 3.500. Kreću se ulicama, rade nered i prava su turistička atrakcija. Turisti oduševljeno dolaze vidjeti populaciju makakija koja ovdje živi stoljećima.

Zbog njih su zatvorene i mnoge radnje, ali turistima je sve to zanimljivo pa i dalje dolaze u ovaj tajlandski grad.

Pojedini lokalni zvaničnici navode da su gradske historijske znamenitosti postale nepristupačne i da država treba što prije pronaći rješenje za ovaj problem.

(FOTO: AA)

Centralna lokacija u gradu je Pra Prang Sam Yod, poznatija kao Hram majmuna. Hram je izgrađen u 13. stoljeću na području okruženom gustom šumom. U početku je bio hinduističko svetište, a kasnije je posvećen Budi. Oko hrama je s godinama niknuo grad, šuma je nestala, a majmuni su ostali. Sa šumom je nestao i njihov prirodni izvor hrane pa su vrlo brzo počeli ovisiti o ljudima za prehranu. Lokalcima nisu smetali, navikli su na suživot s njima i vjerovali da su ovi dugorepi makakiji živući predstavnici hinduističkog boga Hanumana i simboli sreće.

I dok je suživot s majmunima započeo uz vjerovanje da čuvaju grad, stvari su se u međuvremenu, izmakle kontroli. Lokalno stanovništvo prodaje turistima grickalice za majmune i slatke sokove koje ovi posebno vole, no životinje dugog repa često će se same počastiti, ne birajući za čime će posegnuti. Kako bi malo uveli reda, ali i zaradili od turista, lokalci su izradili male praćke kojima tjeraju majmune kad navale na njihove štandove.

(FOTO: AA)