navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Veliki projekat

RTV BIR emisijom "Srca u svedahu" daje veliki doprinos u očuvanju sevdalinke

Sevdalinka je pečat svih naroda BiH. Životna pratilja koja pjeva o životu, radostima, tugama, gradovima, rijekama, o pogubljenjima, odlascima u vojsku, o ljubavi...

Objavljeno: 27.12.2022. u 10:55
get url
text

Upravo zbog toga veoma je bitno da se na televizijama prave kvalitetne emisije koje bi je sačuvale od zaborava i približile novim generacijama.

Upravo je RTV BIR sa sedmičnom emisijom "Srca u svedahu" dala veliki doprinos u njenom očuvanju. Emisija se premijerno prikazuje subotom u 20, a reprizira nedjeljom u 18 sati.

- Tematski okvir emisije čini tradicionalna bosanska pjesma sevdalinka u čijoj realizaciji sudjeluje ansambl Fondacije Sevdah, pod dirigentskom palicom Damira Galijaševića te etablirana i najpoznatija imena u svijetu sevdaha. Uz neupitan zabavno-muzički ugođaj, cilj emisije je očuvanje i afirmacija kulturne baštine Bosne i Hercegovine, prezentiranje najljepših pjesama iz naše muzičke baštine te pjesama nastalih na tradicionalnim temeljima. Važno je napomenuti kako se radi o nastupu, muziciranju i pjevanju, uživo što je jedina emisija takve vrste u našoj zemlji i što emisiji daje dodatni kvalitet. Voditeljica emisije Nadira Hurem sa svojim gostima razgovara o sevdalinci, zanimljivim i nepoznatim detaljima nastanku pjesama koje uživo izvode učesnici emisije, te njegovanju kulture sjećanja kroz priče o autorima, istraživačima te samim izvođačima – kaže Kasim Softić, urednik programa BIR televizije.

Učesnici u emisiji su najpoznatija imena bosanskohercegovačke estrade s naglaskom na njihov opus u domenu sevdalinki. Serijal je otvorila prva dama Hanka Paldum, a nastupili su ili će gostovati Sejo Pitić, Hasiba Agić, Alma Subašić, Latif Moćević, Ferid Avdić, Hamid Ragipović Besko, Andrija Števanić...

- Sevdalinka je najbolje zaštićena u našim srcima. Ako je mi volimo, pazimo, njegujemo i pjevamo ona nikad umrijeti neće – kaže Hasiba Agić koja je pohvalila projekat RTV BIR pod nazivom "Srca u svedahu".