navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Novogodišnji look

Sarajevski frizer i makeup artist objašnjava kako uklopiti frizuru i šminku za najluđu noć

Približava se najveselija noć u godini, pa mnogi uveliko planiraju gdje će je i s kim proslaviti.

Objavljeno: 30.12.2021. u 19:48
get url
text

No, nimalo manje važno nije i – kako izgledati u najluđoj noći?! Šta odjenuti, kakvu frizuru napraviti, kako se našminkati i kako sve to uklopiti da izgleda dovoljno glamurozno, a da se u svemu tome osjećate dobro?!

Kosa, odnosno frizura jedna je od najvažnijih komponenti izgleda svake žene. Stručnjaci kažu da njegovana kosa naglašava ljepotu lica i prikriva nedostatke, a pogrešno odabrana frizura ili boja kose mogu pokvariti i najljepšu pojavu, naglašavajući ono što uopće niste željeli.

Kako frizerski saloni jedno vrijeme tokom pandemije nisu radili, ali i kako je uopće bila preporuka izbjegavati okupljanja, pa i u frizerskim salonima, prethodnih mjeseci dominirale su "frizure iz kućne radinosti". No, za najluđu noć ipak biste se trebali više potruditi i zasjati u punom sjaju.

Admir Karišik

Prema riječima Admira Karišika, jednog od najpoznatijih sarajevskih frizera i makeup artista, ponovo su nam se vratile prave čvrste frizure.

- Širok je dijapazon frizura koje odgovaraju novogodišnjim zabavama, od puštene kose sa blagim loknama urađenim na četku, ali nikako ravno isfenirane, jer to nije frizura i više nije moderna, do visokog grepa i punđi, koje se sve više prave baš za najluđu noć. Vrlo atraktivna frizura je visoko podignuti rep, ali to je za dame koje imaju baš dugu i volumeniziranu kosu, a kako je u posljednje vrijeme takvih malo, u takvim slučajevima ubacuju se umeci. Punđa je vrlo atraktivna, pa se često uvije kosa, a onda podigne u neku ležerniju varijantu kako bi se vidjele lokne, ili se napravi spuštena punđa koju djevojke najčešće žele baš za novogodišnje partyje – objašnjava Karišik.

Kaže da su ove sezone u trendu svjetlije boje kose, sa svijetlim pramenovima.

- Što svjetlija boja, to ste više u trendu. Vrlo su moderni i pramenovi, ali također u svijetlim nijansama. Što se tiče ukrasa, to zavisi od cjelokupnog outfita, ali bih preporučio, ako to kompletan stajling dozvoljava, cirkonski rajf ili neki viseći ukras koji se često upliće u pletenicu. Šljokice su nezaobilazan dio novogodišnjeg stajlinga koji nikada ne izlazi iz mode. Često su i na kosi, iako ih ja ne volim koristiti, no, to nikako ne znači da ih ne treba stavljati. Što se tiče efekta "mokre kose" za kojim često posežu poznate ličnosti, također mu nisam privržen. Za mene je taj tzv. "wet look" – kosa namazana uljem i ništa više. Rekao bih da sam tradicionalist, frizer koji uvijek daje prednost frizuri u pravom smislu te riječi – navodi Karišik.

 

Kaže kako je većina Bosanski i Hercegovki isto našminkana i danju i noću, što je potpuno pogrešno.

- Djevojke u ogromnim slojevima nanose šminku, što je potpuno bespotrebno i često time ustvari postižu kontraefekt. S tim ogromnim slojevima makeupa počinje se gubiti ženska ljepota, a tome najviše doprinose društvene mreže – ističe Karišik.

Što se tiče makeupa za najluđu noć, dame se kaže, najčešće odlučuju za smokey eye. No, prije nanošenja šminke, lice treba temeljito očistiti, nanijeti hidratantnu kremu i podlogu u vidu pudera koji odgovara koži i koji će duže trajati.

 

- To je dobar izbor u kombinaciji sa šljokicama. No, to ne znači da su svi ostali načini šminkanja pogrešni. Nude šminka isto tako može, iako je ne bi preporučio za ovu priliku. Za zabavu se ipak treba intenzivnije našminkati. Nema boje koja nekome na oku ne stoji, samo je važno naći odgovarajući ugao i nanijeti je pravilno. Svjetlucave sjene uvijek su moderne za svečane prilike, ali i sjene koje podsjećaju na kremu, i naravno umjetne trepavice koji su neizbježne i koje će podići cjelokupan efekt lica, naročito kod dama čije su prirodne trepavice male. Savjetovao bih da, ako su oči naglašene, usne budu "mirnije" našminkane ili obratno. Primjera radi ako ste se odlučili za smokey eye, nikada ne stavljajte drečavi ruž na usne. Crveni ruž je odličan izbor za ovu priliku, ali bih onda savjetovao da na oči blago nanesete bež i sjenu zemljanih tonova sa ajlajnerom. Efekt će biti odličan – naglašava Karišik.

Dok sređuje ženu za najluđu noć, uvijek se, dodaje, vodi onom "ako je frizura ekstravagantnija, šminka je blaža i obrnuto".

- Volim da se sve lijepo upakuje kako bi krajnji efekt bio besprijekoran – kazao je Karišik.