navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Savjeti

Sedam namirnica koje treba držati u frižideru, za neke nikada ne biste pomislili

Samo najbolji kućni chefovi znaju ove savjete o pohranjivanju namirnica u frižider. Postoji gomila jela za koja možda ne biste pomislili da bi se trebala držati na hladnom, no stručnjaci kažu da je upravo to najbolji način da produžite njihov rok trajanja pa čak i da im sačuvate okus. 

Objavljeno: 28.11.2023. u 07:51
get url
text

Među njima je niz jela, od predjela do deserata, a tu su čak i neke omiljene snack namirnice i začini. U svakom slučaju, ne budite nerazumni i ova jela svakako držite u frižideru, piše Gloria.hr

Tortilje

Američka Akademija za nutricionizam i dijetetiku savjetuje da ovo jelo držite u frižideru jer, kao što je obično i navedeno sitnim slovima na pakovanjima, tako traje mnogo duže.

- Datum otisnut na pakovanjima tortilja odnosi se na kvalitetu pa ako se namirnica (poput tortilje) čuva na pravilan način može se konzumirati i nakon isteka navedenog roka, ako nema znakova kvarenja - objavili su stručnjaci prošle godine.

Pite

Ovo je preporuka koja ne bi trebala biti nikome čudna niti neobična. Pite, a naročito one od oraha i bundeve, mogu postati pravi "magneti za bakterije", prema mišljenju stručnjaka iz Akademije. 

Sigurne su za konzumaciju na sobnoj temperaturi samo oko jedan sat nakon što su izvađene iz pećnice. Nakon tog perioda, treba ih odmah pohraniti u frižider te pojesti u roku od tri do četiri dana ili ih smrznuti za neku drugu priliku - navode stručnjaci te dodaju da voćne pite mogu stajati na sobnoj temperaturi do dva dana, zahvaljujući šećeru i kiselinama koji sprečavaju širenje bakterija.

Javorov sirup

Javorov sirup je na neki način u sivoj zoni kad je riječ o načinu na koji ga treba čuvati. No, stručnjaci kažu da držanje sirupa u frižideru može značajno produžiti njegov rok trajanja.

- Pohranjen u frižideru, javorov sirup obično može ostati svjež i do godinu dana. Ipak, primijetite li traganje plijesni, odmah ga bacite - upozoravaju. Što se tiče čokoladnog sirupa, on može potrajati šest mjeseci nakon otvaranja ako se drži u frižideru.

Citrusi

Citrusno voće, poput naranča, limuna i limete, držite na hladnom jer u nekim slučajevima možete produžiti njihov rok trajanja na duže od mjesec dana.

- Ako se drži u frižideru na temperaturi između 5 i 6 stepeni Celzijusa, citrusno voće može trajati tri do šest sedmica, dok se grejp može čuvati i na višoj temperaturi, do 12 stepeni.

Kukuruz

Klip kukuruza puno duže traje na hladnom jer, kako kažu stručnjaci, ako se ostavi na sobnoj temperaturi, počinje značajno gubiti udio šećera. Dakle, ako ga ne namjeravate jesti odmah, klipove kukuruza možete držati u frižideru jedan do dva dana.

Maslac od kikirikija

Najpametnije što možete učiniti, želite li izbjeći probleme s kikiriki maslacem, jest da ga držite u frižideru.

- S obzirom na to da ne sadrži konzervanse ni stabilizatore, najbolji način da ostane svjež i da se spriječi razdvajanje ulja jest držanje u frižideru. Odvojeno ulje u maslacu od kikirikija koji se ne drži na hladnom brže će se pokvariti, što će utjecati na teksturu i okus učiniti ne baš ugodnim.

Integralno brašno

Proizvodi od cjelovitih žitarica, poput brašna, vrlo su nezgodni za čuvanje. Nažalost, okus cjelovitih žitarica počinje "blijediti" nakon mljevenja i bez odgovarajućeg načina čuvanja integralno brašno s vremenom može u najboljem slučaju postati neukusno, a u najgorem gorko.

Što je tamniji i hladniji ambijent u kojem ga čuvate, to će integralno brašno bolje očuvati okus. Toplina i svjetlost povećavaju stupanj oksidacije pa je zapravo idealno mjesto za pohranu takvog brašna zamrzivač. Ako u njemu nemate dovoljno mjesta, može poslužiti i najhladniji dio frižidera.