navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Čest karcinom

Šest načina koji će vam pomoći da smanjite rizik od pojave raka debelog crijeva

Rak debelog crijeva ili kolorektalni karcinom jedan je od najčešćih oblika zloćudnih oboljenja u svim razvijenim zemljama sa zabrinjavajućim trendom porasta učestalosti. Smatra se da će u razvijenim zemljama od raka debelog crijeva tokom života oboljeti približno 4,6 posto muškaraca i 3,2 posto žena, a omjer incidence i mortaliteta između muškaraca i žena iznosi 1,05:1.

Objavljeno: 06.03.2020. u 08:56
get url
text

U Aziji i Africi ovaj oblik raka značajno je rjeđi što upućuje na činjenicu da stil života, prehrana i okolina u razvijenim zemljama svijeta ne idu na ruku čovjeku, nego naprotiv, protiv njega i njegovog zdravlja.

Rizik od razvoja raka debelog crijeva znatno raste nakon 40. godine života, a 90 posto svih karcinoma otkrije se kod osoba starijih od 50 godina.

Svaka osoba starija od 50 godina nosi pet posto rizika da će do 74. godine razviti rak debelog crijeva, odnosno dva i po posto rizika da će umrijeti od raka debelog crijeva.

Prema pisanju portala cancer.com, ovih će vam šest načina poslužiti kao glavna mjera zaštite od razvoja raka debelog crijeva:

Obavezno idite na preventivne preglede

Postoje testovi koji će provjeriti je li se bolest razvila čak i prije nego što se pojave prvi simptomi. Često se takvim pregledom otkriju i polipi koji se mogu odstraniti prije nego što se pretvore u rak. Rak crijeva može se dakle otkriti puno ranije, pa i liječenje može biti puno uspješnije.

Jedite puno povrća, voća i žitarica

Prehrana koja uključuje puno ovakvih namirnica povezana je sa smanjenjem rizika od razvoja raka crijeva. Jedite manje mesa i procesuiranih namirnica koji su povezani sa povećanim rizikom od razvoja raka.

Vježbajte

Ako niste fizički aktivni, bliži ste rizičnoj grupi. Pojačajte aktivnosti kako biste smanjili rizik od razvoja raka debelog crijeva. Na stranici organizacije cancer.org potražite savjete kako uklopiti zdrave navike u svoju svakodnevnicu.

Pripazite na kilograme 

Pretilost je jedan od faktora uzroka za razvoj raka debelog crijeva. Jedite zdravo i ostanite aktivni.

Prestanite pušiti

Osobe koje dugi niz godina puše imaju puno veće šanse za razvojem raka debelog crijeva od onih koji nisu pušači.

Odbacite alkohol

Konzumacija alkohola povezana je sa većim rizikom od razvoja raka debelog crijeva, pa stručnjaci savjetuju da ne konzumirate više od dva alkoholna pića u danu ako ste muško, ako ste žensko jedna čaša preporučena je doza.