navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Važno

Šest zdravstvenih stanja žena o kojima ne govorimo dovoljno

Mnoge žene doživljavaju frustracije primajući dijagnozu jer jednostavno ne govorimo dovoljno često o zdravstvenom stanju žena. 

Objavljeno: 21.09.2023. u 08:20
get url
text

Bolesti srca

Kardiovaskularne bolesti i dalje su jedan od glavnih uzrok smrti kod žena. No, kad se žene pojave kod ljekara sa simptomima srčanog udara, odbacuju njihove zabrinutosti češće nego muškarcima, posebno ako je ta žena mlađa od 50 godina.

Veliki dio rizika od srčanih bolesti povezan je s našim životnim stilom - cjelodnevni rad u kombinaciji s podizanjem porodice ostavlja malo prostora za žene da održavaju zdravu prehranu i režim vježbanja. Ipak, žene imaju koristi od 30 minuta umjerenog vježbanja određenih dana u sedmici, a idealno bi bilo i da održavaju zdravu težinu i jedu prvenstveno biljnu prehranu s nemasnim mesom.

Nepravilnosti menstruacije

Nepravilnosti menstruacije mogu proizaći iz hormonalnih poremećaja, ali mogu otkriti i neke zdravstvene probleme koji mogu utjecati na plodnost. Međutim, žene često osjećaju kao da njihovi ljekari, čak i njihovi ginekolozi, odbacuju zabrinutost zbog menstrualnog ciklusa.

Na primjer, jedna žena tvrdi kako je njena prijateljica s jakim menstrualnim krvarenjem više puta potražila ljekarsku pomoć. U početku joj je ljekar rekao da će se njeni jaki grčevi i krvarenja prirodno smanjiti kad dosegne kasne 20-te. Međutim, tek nakon mnogih posjeta njen ju je liječnik naručio na ultrazvuk koji je otkrio da ima miom maternice.

Hronična upalna stanja

Žene su daleko sklonije autoimunim poremećajima nego muškarci, ali ljekari često odbacuju njihovu bol. Zato žene mogu živjeti godinama bez tačne dijagnoze. Žene čine gotovo 80 posto onih koji žive s autoimunom bolešću, iako su manje podložne zaraznim bolestima od muškaraca. Autoimune bolesti uključuju Crohnovu bolest, ulcerozni kolitis, reumatoidni artritis i lupus. Povrh toga, mnoge od njih uzrokuju značajne invalidnosti.

Hronični umor

Budući da žene imaju menstruaciju, sklonije su razvoju anemije nego muškarci. Anemija se javlja kada se količina crvenih krvnih stanica u cirkulaciji smanji, što dovodi do nedostatka kisika u drugim tjelesnim tkivima. Ako ste inače u izvrsnoj formi, ali tokom vježbanja počnete osjećati vrtoglavicu, ostajete bez daha i brzo se umarate, tada je anemija glavni sumnjivac. Isto tako, ako se osjećate umorno čak i nakon dobrog noćnog odmora, anemija bi mogla biti osnovni uzrok vašeg stanja.

Test krvi može otkriti anemiju, zato budite uporni kad ga zatražite od svog ljekara opće prakse.

Trauma glave i migrena

Čak 85 posto oboljelih od hronične migrene su žene. Ljekari često zanemaruju tu statistiku pa krivo liječe ovu bolest kod žena. Kod takvih bi se stanja koje imaju veze s glavom trebalo slati žene neurologu, a ne samo privremeno ublažavati simptome neotkrivene bolesti, piše Your Tango.