navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Recept

Sezonski i osvježavajući desert koji će zavoljeti cijela porodica

Desert sa šipkom (narom) neka bude omiljeni vijesnik jeseni koji dopušta da na najslađi način iskoristimo ovo voće koje je trenutno u sezoni.

Objavljeno: 03.11.2022. u 09:00
get url
text

Ovaj desert ne zahtjeva previše posla ni namirnica, a izuzetno je osvježavajući i spaja hrskave bobice šipka sa kremastim punjenjem u prhkom tijestu.

Sastojci (za tijesto):

3 šoljice višenamjenskog brašna
1 kašika soli
2 kašike šećera
12 kašika neslanog maslaca ohlađenog i narezanog na kockice
6 kašika margarina, ohlađenog i narezanog na kockice
2-3 kašike hladnog mlijeka

Upute (za tijesto):

Pomiješajte brašno, sol i šećer. Dodajte hladni maslac i kockice margarina i mutite dok komadići smjese ne bude nalik na grašak.

Dodajte 1 kašiku hladnog mlijeka. Ponovno miješajte dok se tijesto ne sjedini. Po potrebi dodajte još 1-2 kašike mlijeka. Tijesto zatim stavite u frižider dok ne krene priprema ili iskoristite odmah.

Sastojci (za kremu):

1 rashlađena kora za pitu
220g krem ​​sira
1 i 1/2 šoljice šećera u prahu
2 i 1/2 šoljice šipaka, od 2-3 šipka
3 kašike džema od brusnica, ili višanja
2 kašike gustina

Upute:

Zagrijte pećn na 230 stepeni. Pobrašnite radnu površinu i lagano razvaljajte koru za pitu. Zatim pažljivo stavite koru za pitu u kalup.

Utisnite koru u zarezane rubove kalupa, a zatim pritisnite po rubu kalupa da odrežete višak kore.

Viljuškom nabodite dno kore, a zatim stavite u frižider da ostane hladno dok čekate da se peć zagrije.

Kad se peć zagrije, pecite koru oko 10 minuta, dok ne porumeni. Potpuno ohladite prije punjenja.

U međuvremenu očistite šipak i izmjerite 2 ipo šoljice. U zdjelu električnog miksera dodajte krem ​​sir i šećer u prahu. Na manjoj brzini umutite šećer u kremu od sira, a zatim povećajte brzinu dok se ne uklone sve grudvice.

Kada se kora ohladi na sobnoj temperaturi, na dno kore premazati krem ​​smjesu i ostavite da se ohladi.

Stavite džem i gustin u zdjelu za mikrovalnu peć. Dobro promiješajte, a zatim u mikrovalnoj peći 1 minutu da se rastopi i pomiješaju sastojci. Trebalo bi da ključa. Ako nije, peći u mikrovalnoj još 30-60 sekundi.

Dobro promiješajte, a zatim umiješajte šipak. Miješajte dok se dobro ne obloži. Raširite šipak po površini kolača. Ohladite jedan sat ili dok ne budete spremni za posluživanje.