navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Celestial Dunes

Simfonija boja u novoj kolekciji Belme Tvico za proljeće/ljeto 2024. godine

Svaka kreacija iz ove kolekcije utjelovljuje priču za sebe, služeći kao portal prema jedinstvenim perspektivama i nevjerovatnim nomadskim narativima koji su inspirisali Belmu Tvico da zakorači u svijet neistraženog

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 30.05.2024. u 08:07
get url
text
Celestial Dunes je uglavnom figurativna kolekcija, jer se oslanja na dan koliko i na noć
Celestial Dunes je uglavnom figurativna kolekcija, jer se oslanja na dan koliko i na noć
U srcu pustinjskih noći odvija se nebeski spektakl, evocirajući nomadsku tradiciju promatranja zvijezda, te oslanjanja na njihovo vodstvo.
Ukorijenjena u duši umjetnika, bosanskohercegovačka dizajnerica Belma Tvico doživljava ovaj zagonetni pustinjski krajolik kao platno sirove ljepote na kojem nebesa otkrivaju svoja čuda.
FOTO: SANELA BABIC
Unutar ove postavke, ona otkriva ne samo mitove iz prošlih vremena, već i zamršene niti koje vežu čovječanstvo za kosmos.
Nebeska tijela opstaju kao iskonski vodiči kroz život, osvjetljavajući herkulovske puteve fizičkih i metaforičkih putovanja. Iz ove urođene srodnosti između čovjeka i bezgraničnog univerzuma proizašla je kolekcija za proljeće/ljeto 2024. godine - Celestial Dunes - koja preuzima ulogu kompasa, dok svaka kreacija postaje elokventan pripovjedač.
Veza je to stara koliko i sama umjetnost; svemir, sa svojim panteonom nebeskih tijela, bio je i ostao neiscrpni izvor inspiracije za umjetnike kroz eone. Uzburkava ljudsku maštu još od zore civilizacije, nudeći ne samo prozor u čudesni, skriveni svijet, već i duboko vrelo kreativne inspiracije.
FOTO: SANELA BABIC
Kroz putovanje hodnicima vremena, svjedočimo starim Egipćanima koji su oslikali Nut, boginju neba, zaštitnički nadvijenu nad zemljom. Ili, starim Grcima, koji su rađali zvjezdane mitove i oblikovali ih u grandiozne skulpture – Orion i Kasiopeju - ovjekovječene u mramornim dvoranama umjetnosti.
Unutar ekspanzivnog sjaja leži dvojnost koja ujedno oduzima dah i dezorijentira. Obična noć pod zvijezdama pretvara se u hodočašće duše, gdje duhovna suština postojanja postaje okosnica nove modne avanture.
Svaka kreacija iz ove kolekcije utjelovljuje priču za sebe, služeći kao portal prema jedinstvenim perspektivama i nevjerovatnim nomadskim narativima koji su inspirisali Belmu Tvico da zakorači u svijet neistraženog.
Celestial Dunes - svjedočanstvo njezine lične i umjetničke odiseje - rezonuje sa njenom dubokom vezom sa univerzumom, zajednicom, i unutrašnjim ja. Svaka kreacija obogaćuje i proširuje sveobuhvatni koncept ovog uspješnog bh. modnog brenda, dodajući dubinu i dimenziju cjelokupnoj ideji koja opstaje već duže od dvije decenije.
Rad Belme Tvico je simfonija boja. Unutar Celestial Dunes dominiraju kosmički motivi. Planete postaju živopisni, apstraktni kružni oblici; zvijezde se kovitlaju u zamršene custom-made uzorke, a galaksije su prikazane u nijansama koje oduzimaju dah, odajući počast inspirativnoj skali svemira. Ova dinamična kolekcija istražuje važnost prirodnih tema, odražavajući dizajnericinu cjeloživotnu fascinaciju svijetom koji je okružuje.
FOTO: SANELA BABIC
Po ko zna koji put, Tvico redefinira modu kolekcijom koja odiše kontemplacijom.
Novi printovi unutar kolekcije reflektuju sazviježđa koja nam služe kao vodilja kroz životno putovanje. Dizajnirani u spektru jarkih i prigušenih tonova, izazivaju bezbroj emocija u posmatraču.
U ovom višedimenzionalnom mozaiku, svaka pojedinačna perspektiva dodaje sloj unikatnosti ove specifične kolekcije, naglašavajući značaj i vrijednost različitih gledišta. Ljepota leži u oku posmatrača. Ipak, u Celestial Dunes postoji jedna povezujuća nit: zajedničko putovanje prema inherentnom savršenstvu prirodne ljepote. To je kolektivna fascinacija besprijekornim kreacijama svijeta prirode.
U prigušenom svjetlu prahistorijskih pećina, prsti drevnih umjetnika pomicali su se namjerom. Grimizni i oker pigmenti, dobiveni iz sirove zemlje, bili su medij za plemeniti ljudski čin: stvaranje umjetnosti i pričanje priče. Umjetnik je iscrtavao sebi poznate nebeske pojave, urezane u kamen s divljenjem i poštovanjem.
FOTO: SANELA BABIC
Danas, Belma Tvico dijeli jednaku fascinaciju noćnim nebom, hvatajući njegovu očaravajuću privlačnost kroz paletu pastelnih nijansi i živih boja, reflektujući njegovu transformativnu moć.
Koristeći slojeve delikatne svilene tkanine, Belma Tvico kreira modu s jasnim ciljem: da vam omogući slobodu kretanja i izražavanja. Duchesse šifon pomno čuva formu i kroj svake od kreacija. Ova plemenita tkanina služi kao oklop i kao saučesnik, prateći vas kroz dan i noć u vašim ljetnim avanturama.
Na drugim mjestima, Tvico se odlučuje za jake, monohromne izraze, nudeći kreacije u zlatnim nijansama i boji fuksije. Koristeći pamučne materijale, nudi prozračnost i lakoću u ljetnim danima. Prepoznatljivi printovi ovog modnog brenda stvaraju suptilan dojam, tonski harmonizirajući s odabranim kreacijama, posebno gracioznom draperijom, te maxi haljinama i suknjama.
Celestial Dunes je uglavnom figurativna kolekcija, jer se oslanja na dan koliko i na noć. Tvico nam predstavlja ljeto beskrajnih mogućnosti i ishoda, suštinski nastavak životnog ritma, ostajući uvijek beskrajno pozitivna u svom pristupu modi.
POVEZANO