navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Otkrila studija

Smanjivanje unosa soli za kašičicu dnevno ima isti učinak kao lijekovi za pritisak

Milioni odraslih uzimaju lijekove za krvni pritisak, ali nova studija objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja sugerira da bi smanjenje unosa samo jedne kašičice soli svaki dan moglo imati isti učinak.

Objavljeno: 22.11.2023. u 08:24
get url
text

Istraživači s Medicinskog centra Univerziteta Vanderbilt, Northwestern Medicinea i Univerziteta Alabama u Birminghamu proučavali su 213 osoba u dobi od 50 do 75 godina. Sudionici su ocjenjivani dok su jeli normalnu hranu, a potom su slijedili dijetu s niskim unosom soli jednu sedmicu i dijetu s visokim unosom soli još jednu sedmicu.

- U usporedbi s uobičajenom prehranom, dijeta s niskim unosom natrija snizila je sistolički krvni pritisak za 6 mm Hg, što je učinak usporediv s učinkom uobičajeno korištenih lijekova za visoki krvni pritisak - rekao je profesor medicine Deepak Gupta za Fox News.

Sudionici studije smanjili su unos soli za kašičicu dnevno, što je otprilike 2.300 miligrama natrija.

- Prije nismo znali mogu li ljudi koji uzimaju lijekove za krvni pritisak još više sniziti krvni pritisak smanjenjem unosa natrija. Ovo naglašava važnost smanjenja unosa soli hranom kako bi se pomoglo u kontroli krvnog pritiska čak i među osobama koje uzimaju lijekove za hipertenziju - dodao je profesor.

Rezultati su predstavljeni na naučnoj sjednici Američkog udruženja za srce 2023. u Philadelphiji. Američko udruženje za srce (AHA) preporučuje da odrasli ne unose više od 1.500 miligrama natrija dnevno.

Hipertenzija je vodeći faktor rizika za smrt u cijelom svijetu jer pogađa više od milijardu ljudi, prema podacima Svjetske federacije za srce.

- Visoki krvni pritisak može dovesti do zatajenja srca, srčanog i moždanog udara jer dodatno opterećuje arterije. Utječe na sposobnost srca da učinkovito radi i pumpa krv.

Poznat je i kao tihi ubica - poručila je dr. Norrina Allen s Medicinskog fakulteta Univerziteta Northwestern Feinberg.