Ipak, dobro je znati da su potpuno različiti po hemijskom sastavu i da ne mogu jedno drugo zamijeniti jer imaju potpuno drugačiju svrhu i djelovanje, prenosi The Sun.
Soda bikarbona se puno koristi za čišćenje, ali i za kuhanje.
U stranim receptima pronaći ćete je pod nazivom "baking soda", a mnogi misle da je ista stvar kao prašak za pecivo odnosno "baking powder".
Ona je zapravo bazni mineral koji u kombinaciji s nečim kiselim stvara ugljen dioksid, pa se često nalazi u receptima koji uključuju kisele sastojke kao što su javorov sirup i limunov sok.
S druge strane, prašak za pecivo je kombinacija sode i vinske kiseline, ali da bi se aktivirao potrebna mu je samo tekućina - nije ga potrebno miješati s kiselim namirnicama jer već sadrži jednu.
Koristi se za povećanje volumena i olakšavanje teksture pečenih namirnica.
Dakle, soda bikarbona se stavlja isključivo u recepte koji sadrže veću količinu neke kiseline, a prašak za pecivo to ne zahtijeva. Imajte na umu, kada pečete kolače i slastice, da ukoliko koristite sodu bikarbonu, dodate neki kiseli sastojak kako biste je aktivirali i kako bi recept uspio.