navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Pulmolog

Šta je suhi kašalj: Prim. dr. Selimić o simptomu koronavirusa

Oko 80 posto do sada zaraženih u svijetu od koronavirusa imali su povišenu temperaturu, poteškoće sa disanjem i suhi kašalj.

Objavljeno: 27.03.2020. u 16:05
get url
text

U osnovi, suhi (neproduktivni) kašalj ne daje sluz, odnosno ne ostvaruje svoju svrhu – iskašljavanje sluzi, ali će zato iscrpiti svakog bolesnika.

Prema riječima prim. dr. Ede Selimića, pulmologa, iako se povezuje sa koronavirusom, suhi kašalj može biti i simptom nekih drugih bolesti poput, alergije, obične prehlade, astme, bronhitisa…

Selimić: Najveća podlost COVID-19 je što asimptomatična osoba 14 dana može u svojoj sredini "sijati" virus 

- Gornji respiratorni sistem daje suhi kašalj, ali i virusne upale donjem respiratornog sistema u početnoj fazi također, imaju za posljedicu suhi kašalj. Iako i kod suhog kašlja osoba izbacuje sitne čestice, on se zove neproduktivni, jer nema one količine sadržaja (sluzi) iz bronhija i grla kao kod produktivnog kašlja. Također, suhi kašalj može zvučati drugačije od produktivnog. Uglavnom ima isti, ujednačen zvuk, jer nema iskašljaja, a posljedica je škakljanja u grlu koje proizvodi otečena sluznica glasnica – kaže Selimić.

Iako u medicini ne postoji čvrsti dokazi da će određene stvari pomoći, kašalj možete pokušati smiriti: sirupom ili pastilama, potom organskim medom kojeg ćete dodati svakom toplom napitku ili ga nekoliko puta dnevno uzimati po jednu kašičicu, a možete pokušati i sa grgljanjem slane vode.

Ipak, najveća podlost COVID-19 je, dodaje Selimić, što asimptomatična osoba 14 dana može u svojoj sredini "sijati" virus.

- Takve osobe su najveći problem. Kad neko daje simptome znate kako ćete postupiti – uradit ćete bris nosa, grla, iskašljaj, a test će potvrditi je li osoba zaražena ili nije. Ono što je još važno istaći jeste što slične ili jednake osobe, dobi, kondicije i svega ostalog ne reaguju isto u slučaju zaraze koronavirusom. Svako je specifičan, a to je veliki problem – kazao je Selimić.