navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Neki su daleko od muzike

Šta rade predstavnici BiH na Eurosongu: Savjetnik ministra odbrane, inženjer informatike, fitness trener...

Naša zemlja do sada je 19 puta učestvovala na Eurosongu. Najbolji rezultat ikad ostvario je Hari Varešanović, koji je 2006. godine sa kompozicijom "Lejla" osvojio treće mjesto.

Objavljeno: 01.02.2021. u 17:03
get url
text

Prisjetimo li se ranijih učesnika, prvi predstavnik BiH na Pjesmi Evrovizije bio je Muhamed Fazlagić Fazla sa kompizicijom "Sva bol svijeta" (1993. godine).

Nakon njega, bh. muzičku scenu redom su predstavljali Alma Čardžić & Dejan Lazarević ("Ostani kraj mene"), Davorin Popović ("Dvadeset prvi vijek" - 1995), Amila Glamočak ("Za našu ljubav" - 1996), Alma Čardžić ("Goodbye" - 1997) , Dino & Béatrice ("Putnici" - 1999), Nino Pršeš ("Hano" - 2001), Maja Tatić ("Na jastuku za dvoje" - 2002), Mija Martina ("Ne brini" - 2003), Deen ("In The Disco" - 2004), "Feminnem" ("Call Me" - 2005), Hari Varešanović ("Lejla" - 2006), Marija Šestić ("Rijeka bez imena" - 2007), Elvir Laković Laka ("Pokušaj" - 2008), "Regina" ("Bistra voda" - 2009), Vukašin Brajić, ("Thunder and Lightning" - 2010), Dino Merlin ("Love in Rewind" - 2011), Maya Sar ("Korake ti znam" – 2012), Dalal & Deen ft. Ana Rucner & Jala ("Ljubav je" - 2016).

Nakon učešća na najbitnijoj evropskoj muzičkoj smotri, neki od naših predstavnika nisu napravili uspješne muzičke karijere i trenutno se bave potpuno drugim poslovima i zanimanjima. Muhamed Fazlagić Fazla posljednjih sedmica našao se u žiži interesovanja medija nakon što je imenovan za savjetnika u Ministarstvu odbrane, na čijem je čelu ministar Sifet Podžić (DF).

Ni mostarskoj pjevačici Miji Martini Barbarić nije nepoznat rad u ministarstvima. Naime, ona je prije osam godina bila glasnogovornica Federalnog ministarstva turizma i okoliša. U to vrijeme pažnju javnosti skrenula je objavom na Facebooku krajem 2013. godine, kada je statusom podržala hrvatskog reprezentativca Josipa Šimunića koji je nakon utakmice s Islandom uzeo mikrofon i s navijačima skandirao "Za dom spremni".

- Za dom spremni! Evo Jovanoviću, kazni i mene ako smiješ - između ostalog je napisala Mija Martina Barbarić.

Naša predstavnica na Eurosongu 2003. već pet-šest godina bosanskohercegovačku adresu zamijenila je kanadskom, a od tada se okitila s novim diplomama, ali i titulom najboljeg fitness trenera u Kanadi.

Alma Čardžić dva puta je predstavljala našu domovinu na takmičenjima za pjesmu Evrovizije. Čardžić je potom napravila dužu muzičku pauzu i okušala se u politici. Tako je nekoliko godina obavljala funkciju zastupnice u Parlamentu FBiH kao članica Narodne stranke Radom za boljitak. U međuvremenu, 2016. godine objavila je singl "Fiesta Latina". Ponovo se muzički aktivirala početkom prošle godine, ali planove joj je poremetio koronavirus.

- Imam spreman album, ali sada je teško realizirati planove. Čekam da se život malo normalizuje i da se vratim svojoj velikoj ljubavi muzici. Posljednjih godina povukli smo se u Hercegovinu, gdje imam kuću i pomažemo životinjama - kaže za Faktor Alma Čardžić.

Život Amile Glamočak je pod velikim velom tajne. Vrlo je malo poznato gdje posljednjih 15-ak godina živi i šta radi bivša supruga glumca Admira Glamočaka, s kojim ima sina Adija. Amila je u periodu od 2005. do 2006. sa sinom Adijem neko vrijeme živjela u sarajevskom naselju Koševsko Brdo, da bi joj se nakon toga potpuno izgubio trag. Spekulisalo se da je Amila okrenula potpuno novu životnu stranicu, da se posvetila vjeri i tako je jedno vrijeme vodila hor "Kewser".

Nino Pršeš na Eurosongu 2001. godine sa pjesmom "Hano" osvojio je 14. mjesto sa 29 bodova. Trenutno je uposlenik sarajevske Općine Novi Grad u službi za informatiku.

- Inženjer sam informatike, tako da radim u struci. Prije ove pozicije bio sam angažiran u Kinu Novi Grad, gdje sam bio zadužen za dosta stvari. Kada je muzika u pitanju, posljednje što sam uradio je himna Općine Novi Grad za koju sam napisao tekst i muziku. Pripremio sam jednu pjesmu za svoju dušu, ali i ljude koji vole moju muziku. To ipak neće biti povratak na velika vrata – kaže za Faktor Nino Pršeš.

Grupa "Feminem" se nekoliko godina nakon učešća na Eurosongu raspala. Pamela Ramljak ima solo karijeru i živi u Zagrebu, Neda Parmać je promijenila nekoliko grupa, a Nika Antolos živi u Rijeci, imala je solo karijeru i nakon povratka iz Rusije u Hrvatsku dijagnosticirana joj je multipla skleroza.
Marija Šestić radi na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci, te se i dalje bavi pjevanjem. Elvir Laković Laka i njegova sestra također se i dalje sa manje ili više uspjeha bave muzikom.

Fuad Backović Deen više od dvije godine živi i radi u Americi, gdje se, osim muzike, bavi modnim biznisom. U izjavama za medije Deen često ističe da ima diplomu jednog od najbitnijih i najutjecajnijih modnih univerziteta na svijetu, koja na tržištu rada u SAD-u zaista mnogo vrijedi i mnogo se cijeni, tako da nije imao nikakvih problema da nađe prvi posao.