navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Brojne prednosti

Šta se dogodi u tijelu ako vozite bicikl sat vremena dnevno?

I dok je nekima bicikl samo rekreacija, drugima je osnovno prijevozno sredstvo.

Objavljeno: 18.07.2021. u 13:07
get url
text

Vožnja bicikla ima cijeli niz prednosti. Između ostalog, poboljšava mentalno zdravlje, gradi mišiće, smanjuje rizik od srčanih bolesti i raka, pozitivno utječe na mozak, osigurava bolji san, jača imunološki sustav. Naravno tu je i gubitak kilograma.

To je izvrsna vježba za mršanje jer je relativno lahko sagorjeti puno kalorija, bez da previše osjećate da izazivate tijelo. Kada vozite bicikl svjesniji ste okoline i manje ste fokusirani na sagorijevanje kalorija, umor i znojenje.

Sat vremena vožnje bicikla dnevno izvrstan je način za poticanje gubitka kilograma. Osoba od 80 kilograma će tokom jednog sata vožnje umjerenim intenzitetom sagorjeti oko 650 kalorija. Ako vozite šest dana u sedmici godinu dana, sagorjet ćete 202.800 kalorija.

To nisu sve prednosti jednosatnog bicikliranja.

Bicikliste su analizirali i naučnici koji su otkrili da vožnja biciklom popravlja raspoloženje. Kada je osoba sretnija i smirenija, mnogo je manja vjerovatnoća da će osjetiti potrebu za prejedanjem slatkišima i nezdravom hranom. Neće tražiti čokoladicu kada osjeća stres jer će joj prirodni osjećaj blagostanja omogućiti da se nosi sa životnim izazovima bez potrebe za prejedanjem.

Sat vremena vožnje bicikla dnevno pomoći će i u izgradnji mišića, a povećanje mišićne mase stvara vitkiji oblik tijela.

Osim toga, mišići sagorijevaju više kalorija nego masnoće, čak i kad sjedite. To znači da će i nakon tih sat vremena bicikliranja vaše tijelo sagorjeti više kalorija nego što bi inače.

Još jedna prednost bicikliranja sat vremena dnevno je ta što se radi o rutini koji je lahko uklopiti u svakodnevnicu. Ne morate odlaziti u teretanu, čekati na opremu… Možete voziti bicikl kad god vam to odgovara, a može vam biti i prijevozno sredstvo.

Sat vremena dnevno na biciklu bit će dovoljno i da se vaš imunološki sistem poboljša i da se bolje bori s infekcijama, piše Zadovoljna.hr.