navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Vrijedi probati

Stavila je malo sode bikarbone na krastavac, a ono što je uslijedilo je genijalno

Stručnjakinja za potrošačke savjete Alice Beer progovorila je za This Morning o svojim trikovima za "produženje života" za skladištenje hrane.

Objavljeno: 06.02.2024. u 08:14
get url
text

U razgovoru s voditeljima Philipom Scholfieldom i Holly Willoughby, Alice je uzela krastavac: bio je od prošle sedmice, već prilično kašast, i nije bilo druge nego baciti ga. Alice je razrezala taj krastavac i mogli ste vidjeti da je potamnio oko rubova i postao mokar i kašast.

- Bio je u jednoj od onih plastičnih kesa iz supermarketa - rekla je Alice.

U sljedećem kadru izvadila je krastavac koji je bio u frižideru u hermetički zatvorenoj plastičnoj posudi, uz jedan trik: bio je u vodi u koju je dodala malo sode bikarbone.

- Soda bikarbona djeluje protiv plijesni na koži krastavca. Pogledajte - rekla je Alice, pokazujući savršeno svježi krastavac, čija je kora još uvijek čvrsta i nije pokazivao znakove kvarenja. Voditeljica je probala komad krastavca i potvrdila da je ostao svjež i hrskav, dok je Alice objasnila da u vodi sa sodom bikarbonom može stajati sedmicama, prenosi Krstarica.

Drugi način čuvanja krastavaca kako bi im produžili svježinu je da ih zamotate u papirnati kuhinjski ubrus. Dakle, skinite plastiku u kojoj ste ih donijeli iz supermarketa, operite i dobro osušite. Kad se osuše, zamotajte ih u papirnati peškir, mali peškir ili kuhinjsku krpu i stavite u plastičnu vrećicu s patentnim zatvaračem. Peškir će upiti višak vlage. No nemojte vrećicu zatvoriti do kraja, dobro ju je ostaviti malo otvorenu. Naime, krastavcima je potrebna cirkulacija zraka.