navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Vrijedi probati

Što je to "pravilo 5,5 cm" koje će vam pomoći da odredite pristaje li vam više duga ili kratka kosa?

Ako razmišljate o šišanju, a niste sigurni pristaje li vam više kratka ili duga kosa, Glamour piše kako su stručnjaci iz brenda John Frieda predstavili "pravilo 5,5 cm", matematičku formulu koja, kako kažu, može pomoći u izračunavanju optimalne frizure za vaš oblik lice.

Objavljeno: 11.02.2024. u 12:04
get url
text

Naravno, na prvo mjesto treba doći stil koji preferirate, a ne matematička formula, no ovo je zgodan i zabavan način da vidite što kažu - brojke, navodi Glamour

Pomoći će ako ste oduvijek željeli isprobati kratku frizuru, ali se bojite da vam možda neće stajati, kao i ako oduvijek njegujete kraći stil šišanja i raspoloženi ste za puštanje kose.

Kako funkcionira pravilo 5,5 cm?

Prema stručnjacima iz brenda John Frieda, optimalna dužina kose ovisi o uglu čeljusne kosti. U formuli se udaljenost između brade i ušne resice, kako bi se odredilo pristaje li vam više duga ili kratka kosa. Ako je izmjerena dužina manja od 5,5 cm, stručnjaci kažu kako će vam kratka frizura odgovarati.

S druge strane, ako je udaljenost veća od 5,5, duža kosa će vam (teoretski) najviše laskati.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Negin Mirsalehi (@negin_mirsalehi)

 

Kako pravilno izmjeriti 5,5 cm?

Stanite ispred ogledala. Uzmite olovku i postavite je vodoravno ispod brade.

Uzmite linijar i postavite ga pod pravim uglom u odnosu na olovku i gurnite ga do nivoa ušne resice. Izmjerite udaljenost od uha do brade, okomito prema dolje.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Briana Cisneros (@brianacisneros)

Naravno, matematička formula nije presudna za odabir frizure, ali možda može pomoći u donošenju odluke. U obzir uzmite i oblik lica, kao i teksturu kose koji igraju važnu ulogu u izboru dobre frizure. Zato, osim matematičke formule, dobra je ideja razgovarati sa frizerom koji će vam pomoći pronaći ono što vam odgovara.