navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Muška moda

Stoljećima utječu na modne tokove: Italijani, Šveđani i Francuzi imaju najbolji stil na svijetu

Muška moda i stil su često zanemareni i u drugom planu u odnosu na žene, koje vladaju ovim terenom. Rijetko se govori o muškarcima kao pokretačima trendova, no magazin Menshealth se pozabavio temom najbolje odjevenih muškaraca prema zemlji porijekla.

Objavljeno: 17.07.2020. u 08:25
get url
text

Iz Italije i Milana, kao centra svjetske mode, dolaze modni magovi. Italijani su prvi na listi muškaraca s najviše stila. Poseban proboj italijanska moda je ostvarila 50-ih godina prošlog stoljeća pod snažnim utjecajem italijanskog filma i legendarnog industrijskog magnata i nekadašnjeg prvog čovjeka Fiata Giannija Agnellija. Savršeno skrojena odijela uz pažljiv izbor boja i detalja je osnova italijanskog muškog stila. Prada, Armani, Brunello Cucinelli i Ermenegildo Zegna su samo neke od modnih kuća koje su osvojile svijet mode.

Drugo mjesto zauzeli su Šveđani koje odlikuje minimalizam i u modi i dizajnu. Pojavom pop kulture, muzičkog fenomena ABBA i teniske legende Björna Borga, švedski dizajn i utjecaj se proširio po svijetu. Švedska ima i najveću multinacionalnu maloprodajnu kompaniju takozvane brze mode H&M, koja ostvaruje godišnji profit od 3.5 milijardi dolara.

Na glasu kao najbolji ljubavnici, Francuzi imaju i istančan ukus za modu, što ih je svrstalo na treće mjesto. Njihov kraljevski sud je još u 17. stoljeću bio sinonim za stil za cijelu Evropu, a velike modne kuće iz Pariza su stare gotovo 200 godina i iznova potvrđuju vrhunski kvalitet i dizajn. Svjetski modni dizajneri su znanje stjecali upravo u modnim školama u ovoj zemlji. Serge Gainsbourg, Jean-Paul Belmondo, Alain Deloni danas Vincent Cassel su svi od reda ikone francuskog stila koje su svojom pojavom u velikoj mjeri oblikovale stil muškaraca širom planete.

Japanci slijede Francuze, a, prema pisanju Menshealtha, ne postoji mnogo nacija na svijetu koje njeguju tako razdragan odnos prema modi poput Japanaca. U prošlosti je zemlja izlazećeg sunca bila poznata po konzervativizmu, međutim danas ulice Tokija predstavljaju antitezu svega iz davnih vremena. Miks azijske, evropske i američke mode najbolje se može vidjeti u tokijskom najpoznatijem modnom distriktu Harajuku. Japanci su poznati i po odličnim sportskim brendovima, a jedan od njih je zadužen za izgled Novaka Đokovića.

Iako se ne čini tako, Britanci itekako imaju stila u odijevanju, a britanska moda je u dobroj mjeri oblikovala stil čovječanstva još od viktorijanskog doba. Najveći utjecaj na mušku modu u prošlom stoljeću je izvršila pojava Jamesa Bonda, koji je postao sinonim za modernog muškarca. Veliki broj britanskih brendova kao što su Burberry, Fred Perry, Hackett i mnogi drugi su postali dio života svakog uspješnog muškarca.